CHANGE  LANGUAGE

RIS, SALT, VANN… HVOR MYE MIKROPLAST FORTRUKER VI MED HVILKE PRODUKTER?

RIS, SALT, VANN… HVOR MYE MIKROPLAST FORTRUKER VI MED HVILKE PRODUKTER?

Her er matvarene som vil overraske deg når du lærer hvor mye plast de inneholder…

Ris, salt, vann… Hvor mye mikroplast bruker vi med hvilke produkter?

I følge en studie fra februar 2024 ble mikroplast, bittesmå biter av polymer som kan variere i størrelse fra mindre enn 0,2 tommer (5 millimeter) til 1/25 000 av en tomme (1 mikrometer), påvist i nitti prosent av dyre- og planteproteinprøver . Alt mindre enn 1 mikrometer er en nanoplast, som bør måles i milliarddeler av en meter.I følge en studie utført i 2021 kan selv vegetarianere ikke unnslippe det. Hvis plasten er liten nok, kan frukt og grønnsaker absorbere mikroplast gjennom rotsystemet og overføre disse kjemiske fragmentene til plantens stilker, blader, frø og frukter.

MIKROPLAST I SALT: En studie utført i 2023 avslørte at rosa Himalayasalt utvunnet fra jorda hadde mest mikroplast, etterfulgt av svart salt og havsalt. Ifølge en annen studie utført i 2022, viser den påfallende at sukker også spiller en viktig rolle i folks eksponering for disse mikroforurensningene.
DET FINNES OGSÅ I TEPOSER: Det sies at teposer, hvorav de fleste er laget av plast, slipper ut betydelige mengder plast. Forskere ved McGill University i Canada fant at brygging av en enkelt plasttepose frigjør omtrent 11,6 milliarder mikroplast og 3,1 milliarder nanoplastpartikler i vannet.
HVOR MYE PLAST ER I RIS? En studie fra University of Queensland fant at folk bruker 3 til 4 milligram plast for hver 100 gram (1/2 kopp) ris de spiser. Dette tallet øker til 13 milligram per porsjon for instant ris. Forskere sier at ris bør vaskes for å forhindre plastforurensning. Denne metoden kan redusere plastforurensning med opptil 40 prosent. Dette bidrar også til å redusere arsen, som kan finnes i høye nivåer i ris.
PET BOTTED WATER: En studie utført i mars 2024 fant at en liter vann, som tilsvarer to standardstore flasker med vann, inneholder i gjennomsnitt 240 tusen plastpartikler fra 7 typer plast, inkludert nanoplast.
Diyar21 Foto Arsiv
HVA ER SKADER FOR HELSE? Forskning utført i mars 2024 fant at personer med mikroplast eller nanoplast i halsarteriene hadde dobbelt så stor sannsynlighet for å få hjerteinfarkt, hjerneslag eller dø av en hvilken som helst årsak i løpet av de neste tre årene enn de uten noen.”Alle disse kjemikaliene brukes i produksjonen av plast, så når en plast når oss bærer den disse kjemikaliene med seg,” sa Sherri Sam Mason, direktør for bærekraft ved Penn State Behrend i Pennsylvania. Det vil migrere og ende opp i vår kropp. “Disse kjemikaliene kan flytte til leveren, nyrene og hjernen vår og kan til og med krysse placentagrensen og nå et ufødt barn.ALLE TYPER PROTEIN INNEHOLDER MICROPLASTIC I studien publisert i februar i tidsskriftet Environmental Research, undersøkte forskere mer enn et dusin vanlig konsumerte proteiner, inkludert biff, panerte reker og andre typer reker, kyllingbryst og nuggets, sjømat, tofu og forskjellige planter -baserte kjøttalternativer. Panerte reker inneholdt den desidert minste plasten, med et gjennomsnitt på 300 mikroplastfragmenter per porsjon. Plantebaserte nuggets ble nummer to med under 100 stykker per porsjon, etterfulgt av kyllingnuggets og fiskefingre. De minst forurensede proteinene var kyllingbryst, etterfulgt av tofu.
PLASTRATIO I FRUKT OG GRØNNSAKER: I studien publisert i tidsskriftet Environmental Science ble 52 050 til 233 000 plastpartikler under 10 mikrometer (hver mikrometer er omtrentlig diameter på en regndråpe) funnet i ulike frukter og grønnsaker. Epler og gulrøtter var de mest skitne fruktene og grønnsakene, med mer enn 100 000 mikroplast per gram. De minste partiklene ble funnet i gulrøtter, mens de største plastbitene ble funnet i salat, som også var den minst forurensede grønnsaken.
HVORDAN KAN PLAST REDUSERES? Mens vitenskapen fortsetter å oppdage mer om plasten vi bruker, sier eksperter at det er ting folk kan gjøre for å redusere eksponeringen:- Unngå å spise noe som er lagret i en plastbeholder. Foretrekk mat lagret i glass og emalje. – Bruk klær laget av naturlige stoffer og kjøp produkter laget av naturlige materialer. – Ikke bruk en mikrobølgeovn inne i plast. Varm heller mat i glass på komfyren eller i mikrobølgeovnen. – Spis fersk mat så mye som mulig. Begrens kjøp av bearbeidet og ultrabehandlet mat pakket inn i plast.CNNs ‘Hvilke matvarer har mest plast? Satt sammen av Habertürk fra nyhetene med tittelen “Du kan bli overrasket”. DetayKibris / Turkish
LES OGSÅ
Diyar21Haber
BÖLGE HABER

Siirt’te minibüsün çarptığı 15 yaşındaki çocuk ağır yaralandı

POLiTiKA & SiYASET

Özgür Özel’den Erdoğan’a sert sözler! 

Hayat

20-26 MAYIS 2024 HAFTASI HAFTALIK BURÇ YORUMLARI…

Yaşam

Yüz binlerce kişi torba yasaya girdi! 5 yıl erken emekli olabilirsiniz

ASAYİŞ

20 ilde ‘Sibergöz-39’ operasyonu!

METEOROLOJİ

Kocaeli, Sakarya, İstanbul hava durumu nasıl? 5 günlük hava tahmin raporu!

Deprem

Naci Görür’den bir deprem uyarısı daha! Tehlikeli bir durum var, önlem alın!

ASAYİŞ

4 ilde ’Ayar-3’ operasyonu!

BÖLGE HABER KAZA

Bitlis’te yolcu otobüsü dereye uçtu: 7 yaralı

SAĞLIK

Pof. Dr. Canan Karatay: Virüs ve mikropları kökten temizliyor

Yaşam

Nedim Şener’den Aytun Çıray’a cevap..

SAĞLIK

Kronik ağrılarla nasıl başa çıkılır?

POLiTiKA & SiYASET

1 Vitrin Haber – Bahçeli yerel seçimleri değerlendirdi

GÜNCEL

1 Vitrin Haber – Mehmet Özhaseki: “Denizler Halkın” Projesi başlıyor

MAGAZİN

Mahsun Kırmızıgül: Özcan Deniz ve Alişan’la görüşüyoruz

Yaşam

1 Vitrin Haber – Kobani Davası’nda tahliye olan Gülten Kışanak ve Figen Yüksekdağ’a büyük şok!

BÖLGE HABER METEOROLOJİ

Gaziantep / Meteoroloji saat vererek uyardı!

DÜNYA

İran: Reisi’nin bulunduğu helikopterin yeri tespit edildi

SPOR

Aslan kendi evinde 10 kişi kalan Fenerbahçe’ye karşı tel tel döküldü

DÜNYA

50 yıl aradan sonra Lübnan’dan İsrail’e ilk hava saldırısı