Nisan 28, 2024

İran, Portekiz bandıralı geminin mürettebatını serbest bırakacak

Metroya binen sapık şahıs karşısındaki kadına bakarak kendini tatmin etti!

Erdoğan Dervişoğlu’nu tebrik etti…

Mersin Milletvekili Faruk Dinç, “Kamu Vicdanını Yaralıyor”

Mereto Dağı’nda pancar toplarken yılanın soktuğu şahıs helikopterle kurtarıldı

SOMASPOR – AMEDSPOR / CANLI

İstanbul Modern Sinema’da kısa film şöleni

DEM Partisi: LGBTİ+ Gruplarına Destek Verirken Müslümanları İhmal Ediyor

Adıyaman’daki olaya ilişkin Valilik’ten açıklama..

Fenerbahçe 2-1 Beşiktaş

Adıyaman’da karakolda polisler çatıştı, 2 polis şehit oldu

27. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’yle ‘Kadınların Uçuşu’ Başlıyor!

Hazar Motan ünlü spor giyim markası ile işbirliği yaptı

Kamuda Köklü tasarruf tedbirleri hayata geçiyor!

TRT1’in sevilen dizisi Gönül Dağı – SELAMİ VE HÜSEYİN’İ YENİ İŞLERİNDE BEKLEYEN MACERA NE?

Cumhurbaşkanı Erdoğan İsrail’e meydan okudu!

Nihal Candan tahliye edildi!

Hollanda’da çalışanlar Mayıs’ta ne kadar tatil parası alacak?

Zuhal Topal – Demet Akalın… 10 YIILIK DARGINLIĞIN SEBEBİ ORTAYA ÇIKTI!

Hatay’da kuduz alarmı

CHANGE  LANGUAGE

Japanese earthquake expert warns: 4 points dangerous

Japanese earthquake expert warns: 4 points dangerous

Emphasizing that earthquakes can occur all over Turkey, Japanese earthquake expert Yoshinori Moriwaki said that there are danger points in 4 places in the Marmara Region.

 Emphasizing that earthquakes can occur all over  Turkey , Japanese earthquake expert Yoshinori Moriwaki said that there are 4 dangerous points in the Marmara Region. Moriwaki; He pointed out that the south of Bursa, Silivri, Çanakkale islands and the Marmara Strait go 20 kilometers to the south.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından olası Marmara depremi ne dair araştırmalar yapılmaya başlandı. Uzmanlar uyarılarda bulunurken, Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Türkiye’nin her yerinde depremler meydana gelebileceğine dikkat çekti.


Moriwaki said that he made investigations in the earthquake area and came to Kahramanmaraş after Gaziantep, and emphasized that one should be sensitive and careful about earthquakes.
Moriwaki “Kaya zemin, iyi zemin bulmak lazım. İyi zeminli yerlerde iyi binalar yapılırsa tabii problem olmaz. Özellikle Akdeniz bölgesinde depremden sonra tusunami görülebileceği için deniz seviyesinden en az 3 metreden yüksekte yer yapılmalı. Şimdiden hazırlık yapmak lazım. Planlarımızı iyi yapmamız lazım.” diye konuştu.
“TÜRKİYE’NİN HER YERİNDE DEPREM OLABİLİR”
Türkiye’nin her yerinde depremler meydana gelebileceğini belirten Moriwaki, “Türkiye’nin her yerinde deprem olabilir. İzmir fay hattı da daha kırılmadı, fay hattı rahatlamadı.” dedi.
Moriwaki, Doğu Anadolu Fay Hattı’nın denizin içinde Kıbrıs’ta olabileceğini ifade ederek, “Kıbrıs tarafından kuzeyde Bingöl’de dikkatli olmak lazım. Bingöl’den sonra Kuzey Anadolu Fay Hattı Muş, Bitlis, Van’a kadar dikkatli olunmalı. Ondan sonra Marmara Bölgesi… Yani bu İstanbul’u da kapsıyor. Marmara Bölgesi’nde 4 yerde tehlikeli nokta var. Birinci Bursa, o da fay hattını kırmadı. İkincisi Marmara boğazının 20 kilometre güneye gittiği noktada. Bu ikisi de 7,5’e kadar gelebilir. Üçüncüsü Silivri tarafında. Ondan sonra ise Çanakkale adaların güneyi. Burada da 6,8-7,5 olarak gelebilir. Tarih vermek mümkün değil ama bana göre önce Doğu Anadolu Fay Hattı, ondan sonra diğer taraf.” diye konuştu.
KAHRAMANMARAŞ MERKEZLİ DEPREMLER KARADAKİ EN BÜYÜK DEPREMLERDEN
Dünyanın en büyük depreminin 9,5 ile Güney Amerika’da yaşandığına değinen Moriwaki, Japonya’da meydana gelen depremlerin denizde ve derinde olduğuna işaret etti.
Moriwaki, Japonya’daki depremler zeminden 30 kilometre uzaklıkta olduğuna, Türkiye’deki son depremlerin ise zemine yakın noktada meydana geldiğine dikkati çekerek, “(Kahramanmaraş merkezli depremler) Türkiye’de sallantı olarak, kademe olarak 12 şiddetinde oldu diye zannediyorum. Türkiye’deki depremin karadaki en büyük depremlerden biri olduğunu söyleyebiliriz.” değerlendirmesinde bulundu.
Yumuşak ve dolgu olan yerlere kesinlikle bina inşa edilmemesi gerektiğinin altını çizen Moriwaki, zemin etütlerinin çok iyi yapılması gerektiğini anlattı.
Moriwaki, müteahhitlerin kesinlikle mimar veya mühendislerden olması gerektiğini dile getirerek, “Binayı ne kadar iyi yaparsak yapalım zemin kötüyse, bu bina tabii ki çökecektir. Kahramanmaraş’ta da binaların yıkılmasının nedeni zeminin kötü olması. Kentin dağlık bölgeleri zemin açısından iyi.” dedi.

Kaynak:Gazeteilksayfa

Küçük depremler büyük depremin habercisi mi? Küçük depremler büyük depremleri önler mi? Küçük depremler neyi işaret ediyor?

Are small earthquakes a sign of a big earthquake? Do small earthquakes prevent large earthquakes? What do small earthquakes indicate? Answers to your questions are sought. After the earthquakes, inquiries gained momentum.

Are small earthquakes a sign of a big earthquake? Do small earthquakes prevent large earthquakes? What do small earthquakes indicate? Answers to your questions are sought. After the earthquakes, inquiries gained momentum. So, are small earthquakes a sign of a big earthquake? Here are the details…

Foreshocks and Aftershocks:  Sometimes small earthquakes occur before a major earthquake occurs . These small tremors are called “foreshocks”. After a major earthquake occurs, perhaps a few hundred smaller earthquakes continue to occur.

After the earthquake that affected 10 provinces, people began to wonder where the Eastern Anatolian fault line passes. While the active fault lines and danger levels in Turkey are included in the Turkey Earthquake Hazard Map prepared by AFAD, we have included information about the curious areas in our news. According to this;

MINIMUM RISK AREAS

According to the Turkey Earthquake Map, the provinces in the fourth and fifth groups with the lowest earthquake risk are Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya and Karaman.

THIRD DEGREE RISK AREAS

Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, Istanbul, Kastamonu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, some parts of Gaziantep and Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat It is known as Çorum, Ankara, Konya, Mersin and Nevşehir.

SECOND DEGREE RISK AREAS

Tekirdağ, Istanbul (1st and 2nd Region), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, especially Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, They are announced as Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı and Çorum.

FIRST DEGREE RISK AREAS

Izmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl and listed as Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale and Siirt

 

Konya

Is Konya an earthquake zone? Was there an earthquake in Konya? Is Konya an earthquake zone? Was there an earthquake in Konya? Is Konya an earthquake zone?…

Alanya

Alanya deprem bölgesi mi? Yurt geneldi art arda gelen büyük depremlerden sonra vatandaşlara arama motorlarına Alanya deprem bölgesi mi? sorusunu…

Yozgat

Türkiye’de kaç deprem fay hattı var? Deprem riski olan bölgeler.. Türkiye deprem haritası – Fay hatları haritası

Türkiye, Kuzey Andaolu Fay Hattı (KAF), Doğu Anadolu Fay Hattı (DAF) ve içerisinde birçok fayı barındıran Batı Anadolu Fay Hattı (BAF) olmak üzere 3 hattın üzerinde yer alıyor. İstanbul’u da kapsayan KAF, dünyanın en hızlı ve aktif faylarındandır. İşte, Türkiye’de kaç deprem fay hattı var? Deprem riski olan bölgeler.. Türkiye deprem haritası – Fay hatları haritası

Deprem haritasına göre, Türkiye KAF, DAF ve BAF hatları üzerine kurulmuş sık sık depremler yaşayan bir ülke. Özellikle 9 faydan oluşan Batı Anadolu Fay Hattı en çok depremlerin yaşandığı hattıdır. Ancak en aktif fay hattı ise KAF’dır. Peki, Türkiye’de kaç deprem fay hattı vardır? Fay hatları, fay hatları haritası…

Saroz Körfezi’nden başlayan KAF, Marmara Denizi, Sapanca Gölü, Adapazarı, Tosya ve Erzincan üzerinden Van Gölü kuzeyine kadar uzanır. Dünyanın en hızlı hareket eden ve en aktif sağ-yanal atımlı faylarından biridir.

KAF sistemi, Anadolu Levhası’nın, güneyde Arap Levhası ve kuzeyde Avrasya Levhası’nın arasında kalması ve bu sebeple batıya doğru açılma şeklinde hızla hareket etmesi sebebiyle yüksek sismik aktivite göstermektedir.

Yaklaşık Van Gölünden Saros Körfezine kadar tüm kuzey Anadolu’yu keser. Tek bir faydan oluşmaz, pek çok parçadan oluşan fay zonudur. Fay hattında; parçalanmış-ezilmiş kayaçlar, soğuk ve sıcak su kaynakları, gölcükler, traverten oluşumları, genç volkan konilerine rastlanır.

DAF, Hatay grabeninden başlayarak, K. Maraş, Adıyaman, Malatya ve Elazığ ovalarından geçerek Bingöl’e kadar sokulur. Ölü Deniz Çatlağı’nın kuzey sonunda Maraş Üçlü Bitişme’sinden başlayarak kuzeydoğu istikametinde işler ve Karlıova Üçlü Bitişme’sinde sona erer ki burada Kuzey Anadolu Fay Hattı ile buluşur.

Anadolu’nun batısında doğu-batı uzanışlı, kuzeyden-güneye doğru sıralanan hattıdır ve içerisinde birçok fayı barındırır.

Türkiye’deki depremlerin iki ana nedeni vardır. Birincisi, Atlas Okyanusu’nun ortalarındaki okyanus ortası sırtının genişlemesidir. Bu genişleme Afrika levhasını kuzeydoğu yönünde hareket ettirir. Afrika, Akdeniz altında Anadolu Levhası ile çarpışarak altına dalmaktadır.

Anadolu depreminin ikinci ana nedeni Kızıldeniz ortasındaki okyanus tabanı yayılmasıdır. Bu hareket Arap Levhasını kuzey yönünde hareket ettirmekte, Doğu Anadolu Fayında yoğun depremselliğe neden olmaktadır. Afrika Levhasının kuzey kenarındaki okyanusal kabuk bu sıkışarak Anadolu ve Ege’nin altına dalarak batıyor. Bu dalma sırasında Batı Anadolu’ya çekme kuvveti uygular. Arap Levhasının baskısıyla Kuzey Anadolu Fayı boyunca batıya doğru itilen Anadolu Levhası batıda sıkışmaya sebep olur. Batı Anadolu’da GGB-KKD yönünde yılda 15 mm/yıl genişleme oluşur. Bu olay depremlere ve grabenlerin oluşumuna neden olur.

Batı Anadolu Fay Hattındaki faylar şöyle:

1.Fethiye-Burdur Fayı

2.Gökova grabeni

3.Knidos (Cumalı, Yakköy) Fayı

4.Büyük Menderes Grabeni

5.Yavansu fayı

6.Küçük Menderes Fayı

7.Gediz Grabeni

8.Simav Grabeni

9.Eskişehir Fayı

Kaynak: https://www.haberler.com/haberler/turkiye-de-kac-deprem-fay-hatti-var-deprem-riski-14541658-haberi/

Depremi Önceden Anlayabilir miyiz?

Uzmanlar büyük depremin yaklaştığını ifade ediyor ancak depremin ne zaman olacağı bilinmiyor. Peki deprem önceden haber verir mi?

Deprem Önceden Haber Verir mi?

Depremi Önceden Anlayabilir miyiz?

Bilim adamlarının sürekli olarak ayrılığa düştükleri bu konuda kimleri “deprem önceden anlaşılmaz!” derken kimileri ise “deprem önceden anlaşılabilir!” kanısında bulunuyor. Peki deprem önceden haber verir mi?

İşte depremi önceden anlayabileceğimiz ip uçları;

 

Geçmiş yıllarda büyük kayıpların yaşandığı birçok deprem öncesinde doğadaki değişimler ve hayvanların havadaki iyon karışımı ya da elektromanyetik alandaki değişmeler veya yeryüzündeki çatlaklardan sızan gazların kokuları bazı hayvanlar tarafından algılanabilmektedir. Hayvanlar deprem öncesinde meydana gelen bu belirtilere karşı insanlara göre daha hassastır.

Ekonomist Dergisi’nin 16-22 Temmuz 2000 tarihli 2000/09 nüshasında, Prof. Dr. Ahmet Ercan’ın depremin önceden bilinmesine yardımcı olan göstergeler üzerine yaptığı araştırmaya göre, depremi önceden haber veren tam 57 farklı gösterge var.

Hayvanlar ve Böcekler (1 saat – 3 gün öncesi belirti gösterir)

deprem önceden haber verir mi

  • Karıncalar, yakında bir deprem olacağı zaman yuvalarından çıkarlar.
  • İpek böcekleri, bu dönemlerde arka arkaya dizilirler.
  • Tavşan ve fareler sürekli olarak direklere tırmanmaya çalışırlar ve yere inmek istemezler.
  • Domuzlar ise toprağı delicesine eşelerken tepelere hızla tırmanırlar.
  • Kediler, kapalı ortamlara kaçarak bidon veya kutuların içine saklanırlar ve titreme halinde olurlar.
  • Köpekler, korkularını sürekli havlayarak belirtirler.
  • Eşek, inek ve atlar tasmalarını koparmaya ve ahırlarından çıkmaya çalışırlar.
  • Balıklar, göl ya da deniz tabanının ısınmasıyla yüzeye yakın yüzmeye başlar ve yılan balıkları ise ortadan kaybolur.
  • Ördek kaz ve kuğu göle girmek istemezken gölde olanların ise ölebildikleri belirtilmiştir.
  • Yengeçler ise sürekli olarak kumsalda dolaşmaya başlarlar.
  • Martılar ise çember oluşturarak uçarlar.

Atmosferdeki Değişim (1 Saat- 1 Hafta Öncesi Belirti Göstermeye Başlar)

deprem önceden haber verir mi

  • Kasvetli bir hava oluşur ve hava sıcaklığı yükselir.
  • Güneşin doğuşundaki ve batışındaki gibi ışık huzmeleri meydana gelir.
  • Açık havada depremin meydana geleceği noktada bulutlanma oluşur.
  • Açık havada yeşil, mavi ve siyahın egemen olduğu kısa gökkuşakları meydana gelir.
  • Parlak bir gökyüzü ile birlikte yıldızlar çoğalarak sanki yeryüzüne daha yakın bir konumdaymış gibi görünür.
  • Yıldırım olarak adlandırılan olağan dışı kırmızı, mor, yeşili, mavi ve pembe oluşumlar görülür.
  • Gökyüzünde yanan bir alev topuna benzer görüntüler oluşabilir.
  • Yeraltından anlam verilemeyen uğultular duyulur.

Deniz ve Gölde Meydana Gelen Değişiklikler (1 Saat- 2 Hafta Öncesi Belirti Gösterir)

deprem önceden haber verir mi

  • Bir iki hafta öncesinde deniz suları yükselerek kıyıları su basar.
  • 1 ile 5 saat öncesi ise daha önce yükselen sular geri çekilir.
  • Kimi denizler çarşaf gibi dalgasız olurken, kimi denizlerde ise yoğun dalgalanma görülür.
  • Göllerde ve denizlerde hava kabarcıkları meydana gelir.
  • Isınan deniz tabanı nedeniyle suyun sıcaklığı yükselir.

Bitkiler ve Ağaçlar

deprem önceden haber verir mi

  • Ağaçlardaki çiçek açma ve meyve verme durumları normalinden daha erken bir sürede meydana gelir.
  • Otların ve ağaçların dalları yanar veya yüzeyleri kızarır.
  • Küstüm çiçeği olarak bilinen mimoza çiçeği deprem öncesi gündüz, pörsümeye başlar.

Yeraltı Suları

deprem önceden haber verir mi

  • Su veriminde 1-4 litrelik artış meydana gelir.
  • Su basıncında 1 – 1,5 barlık artış meydana gelir.
  • Su sıcaklığı normalinden 1-2 derece artış gösterir.
  • Dere sularında kesilme, kuruma veya çoğalma görülür.
  • Sudan çürük yumurta veya kükürt kokusu gelir.
  • Suyun tadı normaline göre acılaşır veya tatlılaşır.
  • 1-2 hafta öncesi yeni kaynaklar meydana gelirken var olan kaynaklarda kuruma görülür.
  • Sudaki karbondioksit, metan ve radon gazında artış görülür.
  • Suyun kimyası değişir. İletkenlik, radon, civa, helyum, karbondioksit artışı meydana gelir.

Büyük Marmara Depremi 2 Ağustosta Sinyal Vermişti

deprem önceden haber verir mi

Marmara’yı sarsan büyük 17 Ağustos 1999 depreminin, 2 Ağustos tarihinde sinyal verdiği ortaya çıktı.

Yalova/Termal Kaymakamı Kasım Esen, 2 Ağustos 1999 tarihinde Termal Kaplıcaları’ndaki zeminlerin çatlayarak yeni kaynakların ortaya çıktığı, suların 60 dereceden 80 dereceye ulaştığı ve her zaman temiz akan suların çamurlu akmaya başladığı bu durum sonrasında tutanak tutularak Sağlık Bakanlığı ve Turban Genel Müdürlüğü’ne bildirildiğini söyledi.

Esen, İTÜ’den istenilen inceleme talebinin, 17 Ağustos’ta yapılacağının belirtildiği fakat inceleme gerçekleştirilemeden büyük depremin yaşandığını belirtti.

Sular Isınıyor

deprem önceden haber verir mi

İTÜ Avrasya Bilimleri Enstitüsü öğretim görevlisi jeolog ve jeofizikçi Prof. Dr. Aykut Barka, sularda birden bire değişen sıcaklığın üzerine incelenmesi gerektiğini belirtti: “Bunu hemen deprem geliyor diye değerlendirmek zordur” dedi. Barka doğadaki deprem habercilerini şöyle sıraladı;

  • Kuyulardaki su seviyelerinin değişmesi,
  • Dip balıklarının yüzeyde dolaşması,
  • Uzun süredir belli düzeyde çalışan termal kaplıcalardaki suların ısı değişimi,
  • Yeraltında yaşayan canlıların yeryüzüne çıkması,
  • Hayvanların davranışlarındaki farklılıklar,

Barka, sözlerine “1992’deki Erzincan depreminde de böyle bir şey oldu. Birbirine çok yakın kaynaklarda farklı sular çıktığı saptanmış. O sularda da bozulma ve karışma olduğunu içeren bilgiler depremden 1 ay önce Maden Teknik Araştırma’ya (MTA) bildirilmiş. Ancak MTA’ya yazı gidene kadar 13 Mart’ta Erzincan’da deprem oldu” diyerek devam etti.

17 Ağustos Büyük Depreminin 1026 Habercisi

deprem önceden haber verir mi

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, Türk ve Japon bilim adamlarının yaptığı araştırmaya göre 17 Ağustos depreminin ilk belirtileri günler hatta haftalar öncesinde hayvanlarda, gökyüzünde, denizde ve bitkilerde görülen sıra dışı olaylarda gözlendiği belirtildi.

Osaka Üniversitesi Uzay Bilimleri öğretim üyesi Prof. Dr. Motoji İkeya ile Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ülkü Ulusoy ile deprem tanıklarıyla yaptıkları araştırmada 1026 sıra dışı olay belirlendi.

Sıra dışı olayların %50’si hayvan davranışlarında, %32’si atmosferde, %10’u deniz ve karada, %7’si elektrikli cihazlarda, yüzde 2’si ise bitkilerde görüldü.

İnsanlarda görülen sıra dışı belirtiler ise; kalp rahatsızlığı, vücutta elektrik akımı hissi, bitkinlik, kusma, aşırı duygusallık, hamile kadınların bebeklerinde hareketlilik, yüksek tansiyon, nedensiz esneme, göz seğirmesi, geceleri nedensiz ve ani uyanma, iştahsızlık, genizde yanma, burun kanaması ve üşüme hissi olarak görüldü.

Köpeklerde ise, aşırı şekilde uluma ve havlama, ağlayarak havlama, huzursuzluk, kümeleşme, sürekli yeri dinleme ve gökyüzüne bakma, havlayarak sahibini bina dışına çıkarma ve ortadan kaybolma gibi durumlar görülmüştür.

Kedilerde ise, kertenkele gibi yerde sürünme, hırçınlaşma, ısırma gözlenirken, farelerde vahşileşme, muhabbet kuşlarında ve yarasalarda çırpınarak çığlık atma, martılarda çocuk gibi çığlık atma, leyleklerde mevsimden önce göç etme, karınca, örümcek ve kırkayakların evlere istilası gibi birçok olağanüstü durum meydana gelmektedir.

Kaynak: Neoldu

Deprem Öncesi Doğada ve Atmosferde Gözlemlenen Tuhaf Değişiklikler

Ülkemiz ne yazık ki deprem kuşağında yer alıyor. Bizler ise neredeyse her gün büyük bir deprem için endişe duyuyoruz . Depremin tam yeri ve zamanını tahmin edebilmek şu an için mümkün değil.

Deprem Öncesi Doğada ve Atmosferde Gözlemlenen Tuhaf Değişiklikler

Depremi önceden tahmin edebilmenin ne yazık ki kanıtlanmış bir yolu bulunmuyor. Deprem uzmanları yalnızca fay hatlarındaki hareketleri izleyip, depremin büyüklüğü ve zamanı hakkında bir tahminde bulunabiliyorlar. Ancak deprem öncesinde doğada belirli değişimler gözlemleniyor. Öte yandan hayvanların da, doğadaki bu değişimleri hissettiği ve bu nedenle huzursuz olup çevreye sinyal verdiği düşünülüyor. Hayvanlar, deprem öncesi meydana gelen belirtilere karşı daha hassas oluyorlar. Peki deprem öncesi doğada ne gibi değişiklikler yaşanıyor, deprem belirtileri neler, gerçekten doğadaki değişimleri gözlemleyip depremi tahmin etmek mümkün mü?

17 Ağustos 1999 depreminin ardından birçok kişi doğada tuhaf değişiklikler gözlemlediğini belirtmişti

İnsanların gözüne çarpanlar arasında, yıldızların çok yakın ve parlak olduğu, suyun çok sıcak olduğu, havanın ise bunaltıcı olduğu gibi değişiklikler vardı

Tabii ki bu değişimler, her deprem öncesi gözlemlenmese de şüphesiz yer altında hareketlenmeler sonucunda yeryüzünde de belirli olaylar meydana geliyor


Ekonomist Dergisi’nin 16-22 Temmuz 2000 tarihli 2000/09 nüshasında, Prof. Dr. Ahmet Ercan’ın depremin önceden bilinmesine yardımcı olan göstergeler üzerine yaptığı araştırmaya göre, depremi önceden haber veren tam 57 farklı gösterge var.

Deprem öncesinde doğada ve atmosferde yaşanan tuhaf değişikliklerden bazıları;

Hayvanlarda huzursuzluk


Hayvanların algıları insanlardan çok daha gelişmiştir. Yer altında meydana gelen titreşimleri hissedebilirler. Bu belirtilerin süresi depremden hemen öncede olabilir, günler öncede. Eğer bir evcil hayvanınızın varsa onun davranışlarında bir huzursuzluk hissettiğinizde bunu ciddiye alın. Deprem öncesinde balıklar, suyun ısınması nedeniyle kıyıya yüzmeye çalışır. Kediler ise, sebepsiz yere hırçınlaşmaya başlayabilirler. Genellikle kapalı ortamlara kaçarak saklanırlar. Köpekler ise korkularını uluyarak ya da havlayarak açığa çıkarır ve bir alana toplanarak gruplaşmaya çalışırlar. 17 Ağustos depreminden önce de köpeklerin aşırı derecede havladığı pek çok kişi tarafından belirtildi. Bunun yanı sıra eşek, inek ya da at gibi ahır hayvanları da ahırlarından kaçmaya çalışabilir.

1. Havadaki bunaltıcı sıcaklık


Özellikle yaz aylarında havaların sıcak olması normal. Ancak deprem öncesinde havadaki nem oranının artar ve sıcaklık çok yüksek seviyelerde hissedilebilir. Bunaltıcı sıcaklık deprem belirtileri arasında yer alıyor.

2. Yıldızlardaki anormal görünüm

Deprem belirtileri
Yine 17 Ağustos depremi öncesinde, insanların yıldızların çok fazla parlak ve sanki “elle tutulabilecekmiş kadar yakın” olduğunu söylediği görüldü. Bu durumun sebebi açıklanamasa da, deprem öncesi atmosferde değişiklikler meydana gelebiliyor. Gökyüzünde yanan bir alev topuna benzer görüntüler oluşabiliyor.

3. Açık havada gökyüzünde yaşanan değişiklikler


Deprem öncesinde açık havada kısa gökkuşakları oluşabiliyor. Ayrıca farklı renkli bulutlar ya da ışık hüzmeleri gözlemleniyor. Bunun yanı sıra hava açıkken depremin olacağı noktada parçalı bulutların olması da deprem belirtileri arasında. Ancak eğer kapalı bir hava varsa, sık sık yıldırım görülebiliyor.

4. Denizlerde durgunluk, dalgalanma ve ısınma

Deprem belirtileri
Denizlerdeki hareketlilik depremden 2 hafta öncesine kadar sinyal verebilir. Deniz suları yükselip, sularda büyük bir ısınma yaşanabilir. Bunun sonucunda ise toplu balık ölümleri gerçekleşebilir. Bazı denizler çarşaf gibi olurken, bazı denizlerde ise dalgalanma meydana gelebilir.

17 Ağustos depreminden 15 gün önce 2 Ağustos 1999 tarihinde Yalova/Termal Kaymakamı Kasım Esen, Termal Kaplıcaları’ndaki zeminlerin çatlayarak yeni kaynakların ortaya çıktığı, suların 60 dereceden 80 dereceye ulaştığı ve her zaman temiz akan suların çamurlu akmaya başladığı bu durum sonrasında tutanak tutularak Sağlık Bakanlığı ve Turban Genel Müdürlüğü’ne bildirildiğini söyledi.

Esen, İTÜ’den istenilen inceleme talebinin, 17 Ağustos’ta yapılacağının belirtildiği fakat inceleme gerçekleştirilemeden büyük depremin yaşandığını belirtti. Denizlerdeki hareketlilik de deprem belirtileri arasında yer alıyor.

5. Açıklanamayan uğultu

deprem belirtileri

1999 depremini yaşayan birçok kişi o gece deprem olduğu esnada duvarlardan ya da yerden bir uğultu geldiğini duydu. Depremden birkaç gün önce de oluşabilen bu uğultunun nedeni henüz açıklanamasa da, dünyada deprem faciasını atlatan pek çok kişi deprem esnasında bu sesin şiddetlendiğini belirtiyor.

Kaynak: listelist

Depremin Ne Zaman Olacağı Nasıl Bilinir?

  1. 2

    Hayvan davranışındaki olağandışı değişiklikleri gözlemleyin. Kurbağalardan [5] arılara, kuşlara ve ayılara kadar hayvanların bir depremden hemen önce evlerini veya üreme alanlarını terk ettiklerine dair raporlar var . Hayvanların, muhtemelen elektrik alanındaki değişiklikler veya P dalgasına tepki vermeleri nedeniyle yaklaşmakta olan bir olayı neden hissedebildikleri anlaşılamamıştır, ancak evcil hayvanınızın garip davranışlarını fark etmek, size bir şeylerin olmak üzere olduğu konusunda uyarı verebilir.

    • Tavuklar depremden önce yumurtlamayı bırakabilir. Tavuklarınızın sebepsiz yere yumurtlamayı bıraktığını fark ederseniz, sizin ve ailenizin bir deprem anında ne yapacağını bildiğinden emin olun.
    • Yayın balığı, bir depremden önce meydana gelebilecek elektrik alanlarındaki değişikliklere şiddetli tepki verir. Balık tutuyorsanız ve bir ton yayın balığının aniden ortalıkta çırpındığını görürseniz, yolda bir deprem olabilir. Etrafınıza, üzerinize düşebilecek ağaçlardan veya köprülerden uzakta güvenli bir yer arayın. [6]
    • Köpekler, kediler ve diğer hayvanlar depremi insanlar tarafından algılanmadan saniyeler önce hissedebilirler. Evcil hayvanınız gergin ve düzensiz davranmaya başlarsa, görünüşte hiçbir şeyden korkmaz ve saklanmak için koşarsa veya normalde sakin olan köpeğiniz ısırmaya ve havlamaya başlarsa, saklanacak bir yer bulmak için etrafa bakmak isteyebilirsiniz. ve bir deprem varsa yüksek sesle.
  2. Bir depremi tahmin etmenin kanıtlanmış bir yolu yoktur. Jeologlar bir erken uyarı sistemi geliştirmek için çalışıyorlar, ancak bir depremin hemen öncesinde neler olduğu hakkında öğrenilecek çok şey var. Sorunun bir kısmı, depremlerin her zaman tutarlı bir şekilde davranmamasıdır – bazı işaretler farklı zamanlarda (olaydan günler, haftalar veya saniyeler önce) ortaya çıkarken, bazen bu işaretler hiç ortaya çıkmaz. Bir depremin olası belirtilerini ve bir deprem yaşamanız durumunda nasıl hazırlanacağınızı öğrenmek için okumaya devam edin.

    Yöntem1

    Olası İşaretleri İzlemek

    1. 1. Adımda Depremin Ne Zaman Olacağını Bilin başlıklı resim
      1

      “Deprem ışıkları” raporlarını izleyin. Bir depremden günler veya sadece saniyeler önce, insanlar yerden veya havada asılı duran garip ışıklar gözlemlediler. [1] Tam olarak anlaşılamamakla birlikte, aşırı gerilim altındaki kayalardan deprem ışıkları yayılabilir. [2]

      • Deprem ışıkları tüm depremlerden önce bildirilmemiştir ve zamanlama tutarlı değildir, ancak bölgenizde garip ışıklar veya UFO’dan söz edildiğini duyarsanız, depreme hazırlık planınızı gözden geçirmek ve acil hayatta kalma çantanızın hazır olduğundan emin olmak isteyebilirsiniz. stoklanmış [3]
      • Deprem ışıkları, yerden çıkan kısa, mavi alevler, havada yüzen ışık küreleri veya yerden şimşek çakıyor gibi görünen devasa ışık çatalları olarak gözlemlendi. [4]
    3. Adımda Depremin Ne Zaman Olacağını Bilin başlıklı resim
    3

    Muhtemel ön sarsıntılara (“ana” depreme yol açan daha küçük depremler) dikkat edin. Ön sarsıntılar her zaman bir depremden önce meydana gelmeyebilir ve hangi depremin ana deprem olduğunu gerçeği sonrasına kadar söylemek imkansızdır, ancak depremler genellikle kümeler halinde meydana gelir. [7] Bir veya daha fazla küçük deprem yaşarsanız, yolda daha büyük bir deprem olabilir. [8]

    • Bir depremin ne kadar süreceğini veya büyüklüğünü tahmin etmek imkansız olduğundan, yerin sallanmaya başladığını hissettiğinizde, nerede olduğunuza bağlı olarak (içeride, dışarıda, arabanızda) kendinizi düşen molozlardan korumak için uygun önlemleri alın. .
Yöntem2

Meşru Bilgi Kaynaklarını Bulmak

  1. 4. Adımda Depremin Ne Zaman Olacağını Bilin başlıklı resim
    1

    Bölgenizdeki herhangi bir fayın sismik döngüsünü araştırın. Bir depremin kesin gelişini kesin olarak belirlemenin bir yolu olmasa da, bilim adamları geçmişte büyük depremlerin ne zaman meydana geldiği hakkında bir fikir edinmek için tortu örneklerini inceleyebilirler. Olaylar arasındaki süreyi ölçerek, büyük bir depremin ne zaman gerçekleşebileceğine dair kabaca bir fikir edinebilirler. [9]

    • Döngüler yüzlerce yıl boyunca uzayabilir – bir fay boyunca büyük depremler arasında 600 yıl (veya daha fazla veya daha az) olabilir – ancak bir sonraki büyük depremin olup olmayacağını veya ne zaman olacağını gerçekten bilmenin bir yolu yoktur. [10]
    • En yakın fay hattının başka bir büyük depremden önce döngüsünde hala 250+ yıl varsa, bunun size biraz teselli vermesine izin verin. Ancak depremleri tahmin etmek için kesin ve hızlı kurallar olmadığını unutmayın, bu nedenle her ihtimale karşı bir acil durum kiti hazırlamalısınız. [11]
  2. 5. Adımda Depremin Ne Zaman Olacağını Bilin başlıklı resim
    2

    Deprem erken uyarı programına katılın. Şu anda Japonya, Meksika ve Kaliforniya, resmi deprem erken uyarıları sağlayan tek bölgelerdir, ancak bu sistemleri fay hatlarına yakın yerleri de kapsayacak şekilde genişletmek için araştırmalar yürütülmektedir. Sistemler yerinde olsa bile, bir depremden önce sadece on saniye önceden uyarı verebiliyorlar. Bununla birlikte, depremler de dahil olmak üzere bölgenizdeki doğal afet oluşumları veya uyarıları konusunda sizi uyaran metin mesajları gönderen hizmetler vardır.

    • Bu uyarı mesajları, acil bir durumda size tahliye yolları ve mevcut acil durum sığınakları dahil olmak üzere talimatlar sağlayabilir.
    • Şehrinizde sirenler gibi bir uyarı sistemi ve ardından bir uyarı veya talimat olabilir. Kasabanızın veya şehrinizin böyle bir uyarı sistemi olup olmadığını bildiğinizden emin olun. [12]

    Uyarı sistemleriyle ilgili bir yanılgı, depremleri tahmin ettikleridir. Şu anda, deprem erken uyarı sistemleri yalnızca devam etmekte olan depremler hakkında ve sarsıntılar yakın olduğunda uyarıda bulunuyor. Depremleri tahmin etmezler ve deprem hazırlığının yerine geçmezler.

  3. 6. Adımda Depremin Ne Zaman Olacağını Bilin başlıklı resim
    3
    Bir deprem izleme sitesine bakın. Hissettiğin gümbürtünün dışarıdaki büyük bir kamyon mu yoksa inşaat mı yoksa sadece tuhaf bir rüya mı olduğundan emin değil misin? USGS gibi izleme web siteleri ve depremlerin nerede ve ne zaman kaydedildiğini ve her depremin büyüklüğünü gösteren myShake gibi uygulamalarla depremleri çevrimiçi olarak doğrulayabilirsiniz.
Yöntem3

Hazırlıklı olmak

  1. 7. Adımda Depremin Ne Zaman Olacağını Bilin başlıklı resim
    1

    Eviniz ve arabanız için bir hayatta kalma kiti oluşturun . Bir deprem olursa elektrik ve hücre hizmetini, temiz su, yiyecek ve ilaca erişiminizi kaybedebilirsiniz. Bir hayatta kalma kiti oluşturmak, herhangi bir şey olması durumunda ailenizin temel ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlayacaktır. [13]

    • Eviniz için 2 haftaya kadar yetecek kadar malzeme bulundurmaya çalışın. Bu, her gün kişi başına 1 galon su, bozulmayan gıdalar (ve konserve ise konserve açacağı), her gün ilaçlar, bebekler için biberon ve çocuk bezleri ve hijyen ürünleri anlamına gelir. [14]
    • Araç hayatta kalma kitlerinde haritalar, aktarma kabloları, en az 3 gün yetecek kadar su (kişi başı günlük 1 galon), bozulmayan yiyecekler, battaniyeler, el fenerleri bulunmalıdır. [15]
    • Evcil hayvanlarınızı unutmayın! Tüylü arkadaşlarınız için su, yiyecek, kaseler, ilaç, tasma ve tasma veya taşıyıcıya sahip olduğunuzdan emin olun. [16]
    • Kızıl Haç web sitesinde veya [ Ready.gov ] adresindeki daha kapsamlı bir öğe listesine göz atın.
  2. 8. Adımda Depremin Ne Zaman Olacağını Bilin başlıklı resim
    2

    Secure large, heavy or tall furniture by screwing it to the wall. One of the biggest dangers of an earthquake is unstable buildings and things inside buildings that can fall and crush you. Fixing heavy furniture to the wall will make your home much safer in the event of an earthquake.

    • Bookshelves, wardrobes, armoires, cabinets, and china cabinets are examples of furniture that must be bolted to the wall. [17]
    • Mirrors and flat-screen TVs should also be secured to the wall to prevent them from falling and breaking. Do not hang them over sofas or beds. [18]
  3. 9. Adımda Depremin Ne Zaman Olacağını Bilin başlıklı resim
    3

    Practice “release, cover and hold.” Contrary to popular belief, a door frame is not the safest place during an earthquake. You want to get on your knees so that the earthquake doesn’t knock you over. Cover the back of your head and neck with your arms. Or, if you can safely crawl under a sturdy table or desk, crawl and hold one of the legs so you can move with it. [19]

    • You may only have a few seconds to act, and practice will allow you to react faster. [20]
    • If there is no cover, try to move to the inner corner of the room and land on the floor. [21]
    • If you’re outside, try to get to an open area away from buildings, live wires, and anything else that might fall on you and drop, cover, and hold on. [22]  If you are in a city, it may be safer to go inside and hide. [23]
    • If you are in a vehicle, get out from under bridges or overpasses. Stay in the car and stop as soon as possible, avoiding buildings, trees or wires that could fall on your car. [24]
  4. 10. Adımda Bir Depremin Ne Zaman Olacağını Bilin başlıklı resim
    4

    Make sure your family has a communication plan. Agree where to meet in case of emergency. Know important phone numbers (like family’s work and cell phone numbers).

    • As the contact, select a person who lives in another town or state. Sometimes it is easier to reach someone who is not in the disaster area. If you are separated from your family, this person can communicate your location and that you are safe.
    • Translate to Turkish by Google With Diyar21

    Source: wikihow

 

Diyar21Haber

ÖNEMLİ BİLGİLENDİRME!
Sitemizde bulunan bazi haber içerikleri farklı sayfalardan çekilmektedir.

İletişim

HABER KALDIRMA – HABER DÜZELTME – ÖNERİ VE ŞİKAYET – REKLAM VE İŞBİRLİKLERİ için

Bizimle İletişim Kurun / KONTAK

DÜNYA

İran, Portekiz bandıralı geminin mürettebatını serbest bırakacak

Yaşam

Metroya binen sapık şahıs karşısındaki kadına bakarak kendini tatmin etti!

POLiTiKA & SiYASET

Erdoğan Dervişoğlu’nu tebrik etti…

POLiTiKA & SiYASET

Mersin Milletvekili Faruk Dinç, “Kamu Vicdanını Yaralıyor”

BÖLGE HABER Yaşam

Mereto Dağı’nda pancar toplarken yılanın soktuğu şahıs helikopterle kurtarıldı

Amedspor SPOR

SOMASPOR – AMEDSPOR / CANLI

MAGAZİN Sinema

İstanbul Modern Sinema’da kısa film şöleni

DiYARBAKIR YEREL HABER

DEM Partisi: LGBTİ+ Gruplarına Destek Verirken Müslümanları İhmal Ediyor

BÖLGE HABER

Adıyaman’daki olaya ilişkin Valilik’ten açıklama..

Fenerbahce SPOR

Fenerbahçe 2-1 Beşiktaş

BÖLGE HABER Yaşam

Adıyaman’da karakolda polisler çatıştı, 2 polis şehit oldu

MAGAZİN

27. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’yle ‘Kadınların Uçuşu’ Başlıyor!

MAGAZİN

Hazar Motan ünlü spor giyim markası ile işbirliği yaptı

Yaşam

Kamuda Köklü tasarruf tedbirleri hayata geçiyor!

MAGAZİN

TRT1’in sevilen dizisi Gönül Dağı – SELAMİ VE HÜSEYİN’İ YENİ İŞLERİNDE BEKLEYEN MACERA NE?

GÜNCEL

Cumhurbaşkanı Erdoğan İsrail’e meydan okudu!

Yaşam

Nihal Candan tahliye edildi!

Yaşam Yurtdışı Türk Yayınları

Hollanda’da çalışanlar Mayıs’ta ne kadar tatil parası alacak?

MAGAZİN

Zuhal Topal – Demet Akalın… 10 YIILIK DARGINLIĞIN SEBEBİ ORTAYA ÇIKTI!

Yaşam

Hatay’da kuduz alarmı