CHANGE  LANGUAGE

BBC’den Erdoğan analizi: Etki alanı kıtalar boyunca yayılıyor

BBC’den Erdoğan analizi: Etki alanı kıtalar boyunca yayılıyor

Türkiye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın analiz edildiği bir haber BBC’de yayınlandı. Bu haberde, özellikle Afrika’da artan etkisi anlatıldı. BBC muhabiri Esther Kahumbi’nin haberine göre, Türkiye’nin etki alanı kıtalar boyunca yayılıyor.

‘Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Afrika’da artan popülaritesi ona küresel sahnede daha fazla etki gücü veriyor.’

“Yüzyıl önce güçlü Osmanlı devleti sona erdi. Güney Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’yı yöneten 600 yıllık Osmanlı Devleti’nden yeni bir ulus doğdu. Türkiye” sözleriyle başlayan analiz haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın amacının Osmanlı mirası olan Türkiye’yi yeniden küresel güç yapmak olduğu belirtildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararlarını bu şekilde verdiği belirtilen haberde Türkiye’nin coğrafi konumuna ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın etkisine dikkat çekildi.

BBC haberin ilgili bölümünde şu ifadelere yer verdi;

Bazıları Osmanlı mirasının, amacı ülkesini yeniden küresel bir güç yapmak isteyen Recep Tayyip Erdoğan’ın kararlarını etkilediğini söylüyor. Ülkesinin benzersiz konumuyla Erdoğan’ın etki alanı kıtalar boyunca yayılıyor.

 

“ERDOĞAN’IN İSLAM DÜNYASINDAKİ POPÜLARİTESİ ONA KÜRESEL ETKİ GÜCÜ VERİYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Afrika’daki amaçlarının analiz edildiği haberde Türkiye’nin 2005 yılını Afrika yılı ilan ettiği ve bunun bir dönüm noktası olduğunun altı çizildi. BBC muhabiri Kahumbi “O dönem Türkiye’nin Afrika’da 12 elçiliği vardı. Ancak hiç havayolu bağlantısı yoktu. Bugün kıta üzerinde hizmet veren Türk Havayolları’nın 59 rotası ile birlikte ve 44 elçilikleri var. Yaklaşık 20 yıldan bu yana Türkiye’nin başkenti Ankara, hızlı bir şekilde kıtadaki ticaret, insani yardım, eğitim ve diplomasi bağlantılarını genişletti. Erdoğan başkanlık gücünü arttırdı ve İslam dünyasında artan popülaritesi ona küresel sahnede daha fazla etki gücü veriyor.” dedi.

“TÜRKİYE’NİN COĞRAFİ POZİSYONU ETKİYE KATKIDA BULUNUYOR”

2011 yılında, Afrika’daki Müslüman liderlerin Türkiye’yi İslami eğitim konusunda kıtada daha büyük bir rol almaya davet ettiği hatırlatılan haberde “Türkiye, Afrika ülkelerine küresel süper güçler Rusya ya da Çin’den farklı olarak çekici bir yumuşak güç alternatifi sunuyor. Türkiye’nin Avrupa, Asya ve Afrika arasındaki coğrafi pozisyonu bu etkiye katkıda bulunuyor. Türkiye; Mali, Çad, Sudan, Gine, Burkina Faso, Nijer ve Gabon’da bir dizi darbeden sonra, Sahel bölgesindeki ülkelerde varlığını arttırdı. Bazıları, Türkiye’nin kendisini sömürgeci geçmişi olmayan bir ülke olarak konumlandırarak bölgede artan Fransız karşıtı duyarlılıktan faydalandığını belirtiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’yi ‘Afro-Avrasyalı’ bir ülke olarak bile tanımlıyor.” denildi.

 

AFRİKA ÜLKELERİ TÜRK SİHA’LARINI SATIN ALIYOR

Haberin son bölümünde Türkiye-Somali ilişkileri ele alınırken, 2011’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, 20 yıldır Mogadişu’yu ziyaret eden Afrikalı olmayan ilk lider olduğu belirtildi. BBC, “O zamandan beri Ankara en geniş denizaşırı askeri üssünü orada açtı. Başkentin dışında Türk askerleri El Şebap militanlarıyla savaşması için hükümet birliklerine eğitim veriyor.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan döneminde Türkiye’nin yurt dışında askeri varlığının arttığına dikkat çeken BBC muhabiri, “Afrika ülkeleri, silahlı gruplarla savaşmak için artan şekilde Türk yapımı insansız hava araçlarını satın alıyor. Türkiye’nin Çin, Rusya ve Hindistan ile ticaret bağlantıları sıkılaştı ve özellikle Afrika’da diplomatik ağı genişledi. Erdoğan Türkiye’yi ikinci yüzyılına götürürken, karşısındaki zorluk Batılı ortaklarını dengelemek ve Afrika’da istiklarlı güç olma durumunu devam ettirerek etkisini sürdürmek olacak.” dedi.

Kaynak: HaberVitrini.Com

Diyar21Haber
MAGAZİN

Levent Yüksel… TARİHİ ATMOSFERDE SENFONİK ŞARKILARI YANKILANDI

Amedspor SPOR

Amedspor Yüksek İstişare Kurulu kararını açıkladı..

POLiTiKA & SiYASET

Erdoğan, İrlanda ve Norveç Başbakanı ile görüştü

ASAYİŞ İlçe Haberleri

Diyarbakır’da 113 bin kök keneviri ele geçirildi

Fenerbahce SPOR

Aziz Yıldırım: Mourinho’nun İstanbul’a geliş tarihi belli oldu

İlçe Haberleri KAVGA

Öğrencilerin kavgasına veliler dahil oldu: 1 ağır yaralı

MAGAZİN

Sadri Alışık ödüllerinde Evrim Alasya sürprizi

Hayat

Mahzuni Şerif – VEFATININ 22. YILINDA ANMA KONSERİ!

Yaşam

5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinliklerle kutlanacak

Amedspor SPOR

Amedspor Başkan adayı Şimşek: Aziz Elaldı ağabeyime başarılar diliyorum

Yaşam

AKP’nin ortağı emekli maaşı ve asgari ücreti yetersiz buldu!

Yaşam

Kaza geçiren Tarihçi Prof. Dr. Özlem Kumrular hayatını kaybetti

SAĞLIK

Bakan Koca: İnsanlık, güçlü olana eğilmekten kurtulup onuru için ayağa kalkmalı

MAGAZİN

MÜZİK DÜNYASININ ACI KAYBI!

Teknoloji

Whatsapp’tan sonra Instagram’da o özelliği test etmeye başladı

Yaşam

Denik Akkaya’nın kızından şok ifade… Suratıma termos fırlattı, yüzümden yaralandım

ASAYİŞ DiYARBAKIR YEREL HABER

Ölümlü kazaya neden olan sürücü tutuklandı

POLiTiKA & SiYASET

AKP’li eski bakan Bekir Pakdemirli BİM’e atandı! SPK’dan da onay geldi

MAGAZİN Yaşam

Deniz Akkaya – KIZI DEVLET KORUMASI ALTINA ALINDI

DÜNYA Yaşam

Çinli bilim insanları mutant ebola virüsü yarattı