CHANGE  LANGUAGE

Haham Zalman Teitelbaum : İsrail’in vahşeti Tanrıya ve Tevrata saygısızlık

Haham Zalman Teitelbaum : İsrail’in vahşeti Tanrıya ve Tevrata saygısızlık

‘Tanrı’nın ismine korkunç bir saygısızlık’ – Satmar Rebbe İsrail karşıtı protestocuları kınadı

Büyük bir hasidik grup olan Satmar, aşırı muhafazakarlığı ve Siyonizm karşıtlığıyla tanınıyor. Merkezi İkinci Dünya Savaşı sonrasında New York’ta bulunan kuruluş, güçlü bir Yidiş eğitim ve medya sistemine sahiptir.

Münzevi Satmar hasidik grubunun lideri , “Satmar Rebbe” olarak bilinen Haham Zalman Teitelbaum, Neturei Karta grubunu son zamanlardaki davranışlarından, özellikle de “İsrail düşmanlarıyla” birlikte protestolara katılmalarından dolayı alenen kınadı.

Hasidic rabbi assails Trumpism rampant among the Orthodox – The Forward

Rebbe’nin sosyal medyada paylaşılan konuşmasında, “Kutsal Tevrat ve Tanrı’nın adı adına katilleri desteklemek, Tanrı’nın adına korkunç bir saygısızlıktır” ifadelerine yer verildi. Grubu, geleneksel değerlerden ve sınırlardan yoksun oldukları ve Tevrat rehberliği olmadan hareket ettikleri için eleştirdi.

Geçen hafta aşırı mezhebin üyeleri Cenin’i ziyaret ederek Filistin İslami Cihad ve El Fetih liderleriyle görüştü. Ziyareti sosyal medyada paylaşan paylaşıma göre, Neturei Karta temsilcileri şunları söyledi: “Biz bir arada, barış içinde yaşamak istiyoruz, Yahudi kardeşlerimiz de bunu istiyor. Hepimizin işgale karşı kararlı bir şekilde durmamız temelinde.”

Satmar Rebbe Condemns Neturei Karta for Supporting Hamas Murders | The Jewish Press - JewishPress.com | David Israel | 29 Heshvan 5784 – Monday, November 13, 2023 | JewishPress.com

Aşırı grubun üyeleri ayrıca New York’ta İsrail karşıtı protesto gösterileri düzenledi ve zaman zaman Yahudi karşıtı pankartlar açıldı.

Büyük bir hasidik grup olan Satmar, aşırı muhafazakarlığı ve Siyonizm karşıtlığıyla tanınıyor. Merkezi İkinci Dünya Savaşı sonrasında New York’ta bulunan kuruluş, güçlü bir Yidiş eğitim ve medya sistemine sahiptir. Liderlik 2006 sonrasında Moshe Teitelbaum’un her biri ayrı toplulukları denetleyen oğulları Aaron ve Zalman Leib arasında bölündü.

Neturei Karta, 1938’de Kudüs’te kurulmuş, Siyonizm’e karşı çıkan ve İsrail’in “barışçıl bir şekilde parçalanmasını” savunan, Yahudi devletinin Mesih’i beklemesi gerektiğine inanan ve Kudüs’ün Mea Shearim ve Ramat Beit Shemesh Bet’te önemli varlıkları bulunan bir haredi Yahudi grubudur .

Neturei Karta Ortodoks grubunun üyeleri İsrail'i protesto ediyor. (Kredi: Peter Mulligan / Creative Commons 2.0)Neturei Karta Ortodoks grubunun üyeleri İsrail’i protesto ediyor. (Kredi: Peter Mulligan / Creative Commons 2.0)

Satmar Rebbe: NK, geçmişin dürüst liderlerinden daha fazlasını anladıklarını düşünüyor

Satmar Rebbe şunu vurguladı: “Ata geleneği olmayan, bağımsız hareket eden ve önceki erdemli liderlerden daha fazlasını anladıklarını düşünenler var.” Kendisi de bu tür eylemlere karşı konuşan selefi Haham Yoel Teitelbaum’un bu durumun neden olduğu sıkıntıya dikkat çekti.

Bu açıklamalar Satmar topluluğunun yalnızca Siyonist olmayan duruşunu değil aynı zamanda Neturei Karta’nın İsrail devletine karşı aktif muhalefetinin aksine kamusal siyasi aktivizmden kaçınma tercihini de yansıtıyor. Anti-Siyonist olmasına rağmen Satmar grubu daha az aşırılıkçıdır.

Kaynak: HaberVitrini.Com

Diyar21Haber
Deprem

Naci Görür’den bir deprem uyarısı daha! Tehlikeli bir durum var, önlem alın!

ASAYİŞ

4 ilde ’Ayar-3’ operasyonu!

BÖLGE HABER KAZA

Bitlis’te yolcu otobüsü dereye uçtu: 7 yaralı

SAĞLIK

Pof. Dr. Canan Karatay: Virüs ve mikropları kökten temizliyor

Yaşam

Nedim Şener’den Aytun Çıray’a cevap..

SAĞLIK

Kronik ağrılarla nasıl başa çıkılır?

POLiTiKA & SiYASET

1 Vitrin Haber – Bahçeli yerel seçimleri değerlendirdi

GÜNCEL

1 Vitrin Haber – Mehmet Özhaseki: “Denizler Halkın” Projesi başlıyor

MAGAZİN

Mahsun Kırmızıgül: Özcan Deniz ve Alişan’la görüşüyoruz

Yaşam

1 Vitrin Haber – Kobani Davası’nda tahliye olan Gülten Kışanak ve Figen Yüksekdağ’a büyük şok!

BÖLGE HABER METEOROLOJİ

Gaziantep / Meteoroloji saat vererek uyardı!

DÜNYA

İran: Reisi’nin bulunduğu helikopterin yeri tespit edildi

SPOR

Aslan kendi evinde 10 kişi kalan Fenerbahçe’ye karşı tel tel döküldü

DÜNYA

50 yıl aradan sonra Lübnan’dan İsrail’e ilk hava saldırısı

ASAYİŞ HAYVAN

Amasya’da et entegre tesisinde hayvana işkence : 5 gözaltı

POLiTiKA & SiYASET

1 Vitrin Haber – Şamil Tayyar’dan AK Parti’ye planıyla ilgili dikkat çeken açıklamalar

GÜNCEL

Ben olsam Çetin Doğan’ı hapisten çıkarmazdım

SPOR

Filenin Sultanları, ikinci mağlubiyetini aldı…

MAGAZİN

Kızıl Goncalar… SEZON FİNALİNDE HERKES KENDİ GERÇEĞİ İLE YÜZLEŞİYOR!

SPOR

1 Vitrin Haber – Kayserispor Kulübü Başkanı Ali Çamlı çıldırdı