CHANGE  LANGUAGE

Katar sağlık hizmetlerini geliştirmek için en ileri teknolojileri kullanıyor

Katar sağlık hizmetlerini geliştirmek için en ileri teknolojileri kullanıyor

Katar sağlık hizmetlerini geliştirmek için en ileri teknolojileri kullanıyor

By euronews

Katar 365’in bu bölümünde, Katar’ın sağlık sisteminde inovasyonu nasıl teşvik ettiğini keşfediyoruz.

Katar 2017’den bu yana sağlık sektörüne 6 milyar dolardan fazla yatırım yaptı ve sağlık hizmetlerini herkes için daha erişilebilir kılmak amacıyla en son teknolojiden yararlanan girişimleri destekledi.

Avey, her şeyin bir arada olduğu bir sağlık uygulaması. Katar Bilim ve Teknoloji Parkı’nda geliştirilen uygulama, 2017 yılında Katarlı bir start-up tarafından hayata geçirildi. Bugün 175 ülkede 1,2 milyondan fazla kişi tarafından kullanılıyor.

Yapay zekayla güçlendirilen Avey, kendi kendine teşhis fonksiyonuna sahip, kullanıcıları dünyanın dört bir yanındaki doktorlara bağlıyor ve aynı zamanda çevrim içi bir eczacı.

Avey’in kurucusu ve CEO’su Dr. Mohammed Hammud uygulamayı, “Buradaki fikir, ‘Avey, bugün başım ağrıyor. Nedenini söyleyebilir misin?’ diyebilmeniz. Avey bu konuşmayı metne çevirecek. Daha sonra bu metinden belirli semptomları tahmin eden semantik bir analiz yapacak ve ardından bunu yapay zeka teşhis modeline aktaracak.” şeklinde anlatıyor.

Avey
Avey uygulamasıAvey

Bu, bir kişinin iyi hissetmiyorsa, akıllı telefonu olduğu sürece, evden dışarı adım atmadan tıbbi rehberliğe erişebileceği anlamına geliyor.

Kimileri Avey’in fiziki kliniklere olan ihtiyacı ortadan kaldırdığını iddia edebilir. Şirket yetkilileri ise, bunun sadece birkaç dokunuşla sağlık hizmetlerinde devrim yarattığını söylüyor.

Hammud, “Avey, sorununuzu en uygun doktorla eşleştirerek, hasta olarak sizinle doktor arasındaki bağlantıyı kurabilir, size ilaç yazabilir. Bu, A’dan Z’ye yolculuğun tamamı.” diyor.

Avey, Katar Bilim ve Teknoloji Parkı’nın inovasyon ve kuluçka programından çıkan çok sayıda başarı öyküsünden yalnızca biri. Kuruluş, start-up’ları ve genç girişimcileri destekleyerek birçok fikrin ve ürünün pazara sunulmasına yardımcı oldu. Ortaklıkları devam ediyor ve bir sonraki adım işi daha da büyütmek.

İnsanın genomunun boşluksuz dizilimi

İnsan DNA’sının incelenmesi, hastalıkların anlaşılması ve nihayetinde teşhis edilmesi için çok önemli. Bilim insanları ve araştırmacılar genetik yapımızı daha iyi anlamak için Katar’da en ileri teknolojileri kullanıyor.

Omics Core laboratuvarı Doha’daki kadın ve çocuk hastanesinde yer alıyor. Bu araştırma merkezi, tükürük ve kan örnekleri de dahil olmak üzere bir dizi örnek türünden DNA/RNA haritası çıkarılmasına yardımcı olabilecek sistemlere sahip.

Laboratuvar, DNA genotipleme, moleküler karyotipleme, tek hücre dizileme ve veri analizi için gerekli yazılımları bünyesinde barındırıyor.

Euronews
Omics Core Araştırma LaboratuvarıEuronews

2003 yılında İnsan Genomu Projesi‘nin ilk taslağı yayınlandı. Araştırmalarına 1990 yılında başlanan projenin amacı, insan genomundaki tüm DNA dizilerinin haritasını çıkarmaktı. Ancak ilk taslak, insan genomunun yaklaşık yüzde 92’sini oluşturuyordu.

O dönemde insan genomunun yüzde 8’inin verileri elde edilememişti. Teknolojilerdeki gelişmeyle birlikte, bu yüzde 8’lik boşluk dolduruldu.

Laboratuvar sorumlusu Dr. Sara Tomei, “Bu, artık insan genomunun tam dizilimini bildiğimiz anlamına geliyor. İnsan genomunun 23 kromozomundaki 3 milyar baz çiftinin tam dizilimini biliyoruz. Yani insan genomu artık boşluksuz.” şeklinde konuşuyor.

Dr. Tomei, Omics Core laboratuvarlarında yapılan çalışmaların bu bilgi boşluğunu doldurmaya katkıda bulunduğunu belirtiyor: “Bu çok değerli çünkü bu bilgi insan genomlarının nasıl çeşitlilik gösterdiğini ve yeni keşfedilen varyantların sağlık ve hastalıkları nasıl etkilediğini anlamaya da yardımcı olabilir.”

Tamamlayıcı ve alternatif tedaviler

Artık modern tıbbın çehresini yalnızca start-up’lar değiştirmiyor. Katar’da tamamlayıcı ve alternatif tedavilerin kullanımı ve bunlara talep giderek atıyor. Her gün daha fazla kişi, geleneksel ilaçların yanı sıra bütünsel tedavilere de başvuruyor.

Baber Raheel bir antrenör ve düzenli olarak spor yapıyor. Daha önce hiç kiropraktöre gitmemiş ve başlangıçtaki çekincelerine rağmen tedavinin acı verici olmadığını söylüyor.

Raheel, Dr. Majdi Abudayyeh ile bir seans sonrası, “Dr. Majdi ile ilk randevumdan sonra dengemde büyük bir fark gördüm. Omuzlarım çok daha dengeliydi. Ve o hafta antrenmana gittiğimde omzumda hiç rahatsızlık hissetmedim. Hemen ilk randevumdan sonra büyük bir fark yarattı.” şeklinde konuşuyor.

Euronews
Kiropraktör Majdi Abudayyeh hastasıyla birlikteEuronews

Kiropraktik tedaviler geleneksel tıbbın popüler alternatifleri ve yan etkilerinin çok az olduğu söyleniyor. Kemik hizalamasını elle manipüle etmenin semptomları azalttığı ve kronik ağrıyı hafiflettiği kanıtlandı.

Geleneksel tıbba alternatif bir diğer popüler tedavi de Ayurveda olarak bilinen eski Hint bütünsel yaklaşımı. Duhail’deki Remedy Centre ayurveda terapisi için ülkenin hükümet onaylı ilk tesisi ve Reshmi Vijayakumar da Katar’da lisans alan ilk doktor.

Otantik ve geleneksel bir deneyim için terapistler Kerala’da eğitim görürken, ilaçlar ve ekipmanlar Hindistan’dan ithal ediliyor.

Euronews
Ayurveda terapisiEuronews

Ayervedik doktoru Vijayakumar, “Çeşitli sağlık sorunları için tedavilerimiz var ve tüm bu sağlık sorunları doğal ve bütünsel yaklaşımlarla ele alınabilir. Sorunun temel nedenini ortadan kaldırabiliriz. Yani, sorunu bastırmak yerine vücuttan atıyoruz.” diyor.

Geleneksel ve tamamlayıcı tıp arasındaki boşluğu dolduran Ayurvedik ve Kiropraktik terapiler, ağrıyı hafifletmeye ve vücudu dengelemeye yardımcı olmak üzere tasarlanmış. Aktif yaşam tarzları için mükemmel bir panzehir.

Gelişen bir startup ekosistemi yaratmaktan genetik araştırmalarının ön saflarında yer almaya… Katar hızla değişen sağlık sektörüne yeni fikirler aşılamaya çalışıyor.

Kaynak Haber: Tr.Euronews.Com

Diyar21Haber
BÖLGE HABER

Siirt’te minibüsün çarptığı 15 yaşındaki çocuk ağır yaralandı

POLiTiKA & SiYASET

Özgür Özel’den Erdoğan’a sert sözler! 

Hayat

20-26 MAYIS 2024 HAFTASI HAFTALIK BURÇ YORUMLARI…

Yaşam

Yüz binlerce kişi torba yasaya girdi! 5 yıl erken emekli olabilirsiniz

ASAYİŞ

20 ilde ‘Sibergöz-39’ operasyonu!

METEOROLOJİ

Kocaeli, Sakarya, İstanbul hava durumu nasıl? 5 günlük hava tahmin raporu!

Deprem

Naci Görür’den bir deprem uyarısı daha! Tehlikeli bir durum var, önlem alın!

ASAYİŞ

4 ilde ’Ayar-3’ operasyonu!

BÖLGE HABER KAZA

Bitlis’te yolcu otobüsü dereye uçtu: 7 yaralı

SAĞLIK

Pof. Dr. Canan Karatay: Virüs ve mikropları kökten temizliyor

Yaşam

Nedim Şener’den Aytun Çıray’a cevap..

SAĞLIK

Kronik ağrılarla nasıl başa çıkılır?

POLiTiKA & SiYASET

1 Vitrin Haber – Bahçeli yerel seçimleri değerlendirdi

GÜNCEL

1 Vitrin Haber – Mehmet Özhaseki: “Denizler Halkın” Projesi başlıyor

MAGAZİN

Mahsun Kırmızıgül: Özcan Deniz ve Alişan’la görüşüyoruz

Yaşam

1 Vitrin Haber – Kobani Davası’nda tahliye olan Gülten Kışanak ve Figen Yüksekdağ’a büyük şok!

BÖLGE HABER METEOROLOJİ

Gaziantep / Meteoroloji saat vererek uyardı!

DÜNYA

İran: Reisi’nin bulunduğu helikopterin yeri tespit edildi

SPOR

Aslan kendi evinde 10 kişi kalan Fenerbahçe’ye karşı tel tel döküldü

DÜNYA

50 yıl aradan sonra Lübnan’dan İsrail’e ilk hava saldırısı

Bir yanıt yazın