CHANGE  LANGUAGE

İTÜ’de yemekhanenin özelleştirilmesine sert tepki

İTÜ’de yemekhanenin özelleştirilmesine sert tepki

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), çalışanlarını temsil eden sendikalar ve İTÜ Öğrencileri yayınladıkları ortak basın bildirisiyle yemekhane işletmesinin özelleştirilmesine karşı olduklarını belirterek; yemekhanenin özelleşmesi durumunda ihaleyi kazanan firmaları boykot edeceklerini dile getirdiler.

İTÜ'de yemekhanenin özelleştirilmesine sert tepki

İstanbul Teknik Üniversitesi’nde yemekhane işletmesinin özelleştirilmek üzere ihale açılmasının ardından üniversite bünyesinde faaliyet gösteren sendikalar ve İTÜ öğrencileri ortak basın açıklaması yayınlayarak, duruma sert tepki gösterdi. Yayımlanan basın açıklamasında, İTÜ yemekhanesinin özelleştirilmesine izin vermeyeceği belirtildi.

Yemekhane işletmesinin özelleştirilmesine karşı olunduğu belirtilen açıklamada; yemekhane işletmesinin özelleştirilmesi durumunda bugün alınan hizmetlerin çoğunun alınamayacağına dikkat çekilerek, ihalenin gerçekleşmesi durumunda ihaleyi kazanacak firmaların boykot edileceği kaydedildi.

Binlerce çalışana ve öğrenciye hizmet veren yemekhanenin kapatılarak, özel sektörden hizmet alınması için ihaleye gidilmesine tepki gösterilen açıklamada, “Günümüzdeki ekonomik kriz koşulları, temiz, güvenli ve sağlıklı beslenme olanaklarının zorluğu düşünüldüğünde İTÜ yönetiminin bu girişimi, tüm öğrenciler ve çalışanlar tarafından büyük bir endişe ve tepki ile karşılanmıştır.  Yemek hizmeti özelleştirilen diğer üniversitelerdeki; yemekten faydalanmayı bırakma, sağlık sorunları, toplu zehirlenme, fahiş fiyatlandırma, muhatapsız kalma vb. sayısız olumsuz sonuç ortada iken; kendi işçileri ile yemeğini yapan İTÜ’nün de bu yanlışa düşmesini kabul etmek mümkün değildir. Yemekhanenin özelleştirilmesinin bir diğer olası sonucu da yemekhane işçilerinin yaşayacağı mağduriyet olacaktır. Açılan ihale şartnamesinde belirtildiği üzere, özelleştirmenin gerçekleşmesi durumunda ihaleyi alacak olan firma kendi personeli ile çalışacak olup, mevcut yemekhane işçilerimiz, artık yemekhanede çalışamayacak ve geleceği belirsiz hale getirilecektir.  Yıllardır İTÜ öğrencilerine ve çalışanlarına sağlıklı ve nitelikli yemek hizmeti vermek için zor koşullarda emek veren işçilerimizin, işlerinin elinden alınması, geleceklerinin belirsiz hale getirilmesi büyük haksızlıktır.” denildi.

Açıklamanın devamında, “Bilindiği üzere 1970’li yıllardan itibaren kamu hizmetlerinin özelleştirilmesi ve kamu kurumlarının özel sektör anlayışı ile yönetilmesi konusu, eğitim kurumlarına da sirayet ederek tüm kamusal alana yayılmış ve Anayasal ve temel haklar olan eğitim, barınma, sağlık vb. kazanımlarımız hak olmaktan çıkarılmaya çalışılmaktadır. İTÜ’de yaşanan gelişmelerin, bu genel politikalardan bağımsız olmadığının farkındayız. Öte yandan kamu kurumlarında hayata geçirilen özelleştirme uygulamalarının kamu hizmetini verenler ve yararlananlar açısından sonuçları da bilinmektedir. Kamu hizmetlerinin özel sektörün ‘maliyet-kar’ hesaplaması anlayışı içinde değerlendirilmesi, Anayasaya ve temel insan haklarına aykırıdır. Üniversitelerde sunulan hizmetlerin de halkın vergileriyle oluşturulan kamu kaynaklarından karşılanması sosyal devlet anlayışının bir gereği olup, İTÜ’de yaratılan öz kaynakların ve genel bütçenin İTÜ çalışanları ve öğrencilerinin yaşamını kolaylaştırmak için kullanılması, huzurlu ve mutlu bir çalışma ve eğitim-öğrenim ortamı yaratılması hakkımızdır.”ifadelerine yer verildi.

Kaynak Haber: GuneydoguGuncel.Com

Diyar21Haber
SPOR

1 Vitrin Haber – Kayserispor Kulübü Başkanı Ali Çamlı çıldırdı

BÖLGE HABER Yaşam

Mardin’de iki gündür kayıp olan adam ölü halde bulundu

DÜNYA

1 Vitrin Haber – El Kassam’ın Cenin Taburu lideri savaş uçaklarınca şehit edildi

DÜNYA Yaşam

1 Vitrin Haber – İşte İsrail’in Gazze’de şehit ettiği yüzden fazla bilim adamı ve akademisyenin isimleri

MAGAZİN

Sıla Türkoğlu… ALKOLLÜ TRAFİĞE ÇIKTI, EHLİYETİ KAPTIRDI!

Turizm Yaşam

387 bin TL ceza, saat 20.00’den sonra bu sahillere girenler için uygulanacak.

GÜNCEL

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, 19 Mayıs dolayısıyla mesaj paylaştı

BÖLGE HABER KAZA

Muş’ta trafik kazası: 3 ölü, 5 yaralı

POLiTiKA & SiYASET

Ekrem İmamoğlu 73 yandaşını Roma’da geceliği 100 bin dolarlık sarayda ağırladı

POLiTiKA & SiYASET

1 Vitrin Haber – Muharrem İnce Memleket Partisi’nin Genel Merkezi’ni kapattı

MANŞET

1 Vitrin Haber – Erdoğan sokak köpekleri için talimat verdi

MAGAZİN

SÜRPRİZ DOĞUM GÜNÜNDE KURTLAR DÖKÜLDÜ!

Yaşam

Adana’da “Ailem Cennetim Olsun” temalı seminer düzenlendi

MAGAZİN

Güldür Güldür Show’da eğlence hız kesmiyor!

MAGAZİN

“Dengeler: Biri Olmak” a Kerem Demirbay sürprizi

Yaşam

Tokat’ta bağ evinde patlama: 7 yaralı    

MAGAZİN

17 Mayıs reytingleri belli oldu!

Hayat

Sosyal Güvenlik Uzmanı paylaştı: Sizde ne zaman emekli olacağınızı hesaplayabilirsiniz

Yaşam

Türkiye’nin yüzde 15,1’ini genç nüfus oluşturdu

Trafik

Yola çıkacak araç sahipleri dikkat: İstanbul’da bazı yollar kapalı! İşte, kapalı olan o yollar