Suriye’de sivil can kaybı sayısı 973’e yükseldi

Suriye’de yeni yönetime bağlı güvenlik güçlerinin, ülkenin batısında “sahil bölgesi” olarak bilinen Lazkiye ve Tartus vilayetleri ile Hama ve Humus kırsalında yaşayan Alevilere yönelik saldırıları sürüyor.
Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin (SOHR) haberine göre, Tartus’un Kuneytire Mahallesi, Baniyas ilçesi, Lazkiye’deki Datur Mahallesi ile Hama’ya bağlı Masyaf kırsalındaki Ramliya ve Rasafe köylerinde yeni katliamlar yaşandı.
SOHR verilerine göre, Alevilere yönelik 39 katliamda, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu en az 973 kişi hayatını kaybetti.
Lazkiye’de 545, Tartus’ta 262, Hama’da 156, Humus’ta 10 sivilin öldürüldüğü belirtildi.

Uluslararası topluma acil müdahale çağrısı
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, sadece Lazkiye ve Tartus’ta 807 sivilin infaz edildiğini, bu kişiler arasında Alevi olmayanların da bulunduğunu belgeledi.
SOHR verilerine göre, sivil can kayıplarının günlere ve bölgelere göre dağılımı şöyle:
- 6 Mart: Humus’ta 1 can kaybı
- 7 Mart: Tartus’ta 62, Lazkiye’de 98 can kaybı
- 8 Mart: Lazkiye’de 227, Tartus’ta 55, Hama’da 79, Humus’ta 5 can kaybı
- 9 Mart: Tartus’ta 103, Lazkiye’de 194, Hama’da 6 can kaybı
- 10 Mart: Lazkiye’de 26, Tartus’ta 42, Hama’da 71, Humus’ta 4 can kaybı
Toplu infaz, evlerin yakılması ve zorla göç ettirme olaylarına uluslararası kamuoyunun kayıtsız kaldığı belirten Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, uluslararası topluma acil müdahale çağrısında bulunarak uzman araştırma ekiplerinin bölgeye gönderilmesini talep etti.
Şam yönetimine de çağrıda bulunan SOHR, toplu infazları gerçekleştiren güvenlik güçlerinin yargılanmasını ve cezasızlık politikasına son verilmesini istedi.

“2011’den bu yana en yüksek ölüm oranı”
SOHR, cezasızlığın suçların tekrarlanmasını teşvik ettiğini ve Suriye’nin toplumsal barışını hedef aldığını vurgulayarak, ülkenin iç savaşın eşiğinde olduğunu belirtti:
“Sahil bölgesinde, eski rejime bağlı milisler ile hükümet güçleri arasındaki kanlı çatışmalarda yüzlerce kişi öldü ve 2011’den bu yana en yüksek ölüm oranlarına ulaşıldı. Bu şiddet ortamının devam etmesi halinde, hükümetin sessizliği ve müdahale eksikliğinin sonuçları daha da ağırlaşacaktır.”
“Alevi toplumu çaresiz durumda”
SOHR, açıklamanın devamında şunları kaydetti:
“Alevi toplumu çaresiz durumda ve ‘otoritenin’ kendilerini korumamasına tepki göstererek Rusya’dan yardım istemeye başladı. Gözlemevi, bu durumun bölgedeki gerilimi daha da tırmandırabileceği konusunda uyarıyor.
“Suriye, tarih boyunca dini ve etnik çeşitliliği ile öne çıkan, toplulukların birlikte yaşadığı bir ülke olmuştur. Ancak bu hafta yaşanan şiddet olayları, otoritenin bireysel saldırılar olarak gördüğü olaylara karşı gevşek tutumunun bir sonucudur.
“7 Mart’tan itibaren, sahil bölgesi ve Lazkiye Dağları mezhepçi ve bölgesel temelli infazlara sahne oldu. Kadınlar ve çocuklar dâhil olmak üzere yüzlerce kişi öldürüldü. Güvenlik güçleri, Savunma Bakanlığı’na bağlı unsurlar ve beraberindeki milisler savaş suçu işleyerek insan haklarını ihlal etti. Ancak, failler hiçbir yaptırıma maruz kalmadı.”
Ne olmuştu?
Suriye’de 8 Aralık 2024’te Esad ailesinin 53 yıllık yönetimi ve Baas Partisi’nin 61 yıllık hâkimiyetinin sona ermesinin ardından, Alevi ve Şiilerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde sivillere yönelik saldırılar ve cinayetler artış gösterdi.
Ülke nüfusunun %10-13’ünü (yaklaşık 2 ila 3 milyon kişiyi) oluşturan Aleviler, ülkenin batısında “sahil bölgesi” olarak bilinen Lazkiye ve Tartus vilayetlerinde yoğun olarak yaşıyor. Ayrıca, Humus ve Hama vilayetleri ile başkent Şam’ın bazı bölgeleri de önemli Alevi nüfusuna ev sahipliği yapıyor.
Artan saldırılar ve HTŞ öncülüğünde başlatılan “güvenlik operasyonları,” bölge halkının güvenliği üzerinde ciddi bir tehdit oluştururken, Alevi toplumu, bu saldırıların durdurulması ve bölgedeki güvenliğin sağlanması için yetkililere acil çağrıda bulunuyor.
Son olarak, Suriye’de yeni yönetime bağlı güvenlik güçleri, Lazkiye kırsalında eski Suriye ordusu unsurları ile 6 Mart’ta yaşanan çatışmaların ardından, bölgede yaşayan Alevilere yönelik intikam saldırıları başlattı.
Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin (SOHR) verilerine göre, yeni yönetime bağlı güvenlik güçleri ile eski Suriye ordusu unsurları arasındaki çatışmalarda, her iki taraftan toplam 200’den fazla kişi hayatını kaybetti.

(VC)
Kaynak: bianet.orgRead More
- Garip Sessizlikleri Kırmanın Yolları: Preply’den Öneriler - 19/03/2025
- Araç Değer Kaybı Nedir? - 19/03/2025
- İBB operasyonunda dikkat çeken isim: CNBC-e sahibi Murat İlbak da gözaltında - 19/03/2025
Kandilli son depremler listesi için TIKLAYIN
AFAD son depremler listesi için TIKLAYIN
DEPREM iLE iLGiLi HABERLER
CANLI SKOR