CHANGE  LANGUAGE

Valse valuta ALARM in Alanya

Valse valuta ALARM in Alanya – Kenmerken van valse Turkse lira-bankbiljetten

Turgay Kırbaş , voorzitter van de Alanya Foreign Exchange Dealers Association (ALDOBİR) , waarschuwde burgers voor valse valuta die met de komst van het toeristenseizoen op de markt begonnen te circuleren.

Kırbaş benadrukte dat nepgeld zo goed wordt gemaakt dat het bijna niet van echt te onderscheiden is, en dat het winkelend publiek daarom voorzichtig moet zijn. Kırbaş adviseerde burgers en handelaars die met vreemde valuta winkelen om naar de dichtstbijzijnde geautoriseerde wisselkantoren te gaan om te controleren op vals geld en zei: “Nepgeld gaat niet alleen door onze machines.”

Valse valuta ALARM in Alanya

ALDOBIR-president Kırbaş eiste strengere controle van de autoriteiten op de toenemende gevallen van vals geld in Alanya. Kırbaş zei: “Erkende wisselkantoren worden geïnspecteerd, maar bedrijven die valse buitenlandse valuta verkopen niet. Ik nodig alle relevante eenheden uit om actie te ondernemen. ‘Anders kunnen we deze klus niet aan’, zei hij.

Voorzorgsmaatregelen tegen valse vreemde valuta:

Laat na het winkelen met vreemde valuta het geld controleren bij het dichtstbijzijnde erkende wisselkantoor.

Geen valutatransacties uitvoeren, vooral niet bij bedrijven die onlangs zijn geopend onder de naam geldoverdracht en cryptocurrency-betaalpunten.

Wegblijven van ongeautoriseerde wisselkantoren.

Bron: BuyukAlanya

Kenmerken van valse Turkse lira-bankbiljetten

Om te begrijpen of een bankbiljet nep is of niet, is het noodzakelijk om de kenmerken van papiergeld te kennen en deze dienovereenkomstig te vergelijken. De belangrijkste kenmerken van de originele door de Centrale Bank gedrukte bankbiljetten zijn als volgt:

Bankbiljet papier

Origineel bankbiljetpapier is gemaakt van 100 procent katoenvezels en glanst niet onder ultraviolet (UV) licht. Papierkleuren zijn een zeer lichte tint van de dominante kleur van elk knipsel. Bovendien zijn de gebruikte papiersoorten zeer goed bestand tegen vervuiling.

Hoewel het op de markt verkrijgbare valse bankbiljetpapier doorgaans is voorzien van een speciale lak, heeft het de eigenschap dat het onder UV-licht glanst.

Watermerk

Wanneer de voor- of achterkant van de originele bankbiljetten tegen het licht worden gehouden, is in het onbedrukte witte gebied een watermerk te zien, bestaande uit het portret van Atatürk en het nummer dat de waarde van de coupure aangeeft.

Sommige valse munten hebben helemaal geen watermerk, terwijl andere worden nagebootst door van binnen of buiten het papier te printen.

Origineel Nep
Origineel Nep

Capillaire vezels (veiligheidsvezels)

Het wordt tijdens de productiefase door de Centrale Bank in het originele bankbiljetpapier geplaatst en kan niet met het blote oog worden gezien; Er zijn echter capillaire vezels die onder UV-licht blauw en rood oplichten.

In valse bankbiljetten is te zien dat deze vezels worden nagebootst door middel van drukwerk of een markeerstift.

Origineel Nep
Origineel Nep

Veiligheidsstrip

Originele bankbiljetten hebben een veiligheidsstrook in de vorm van een rechte lijn wanneer ze tegen het licht worden gehouden, met de letters “number” en “TL” erop, die de coupurewaarde aangeven. Deze in het papier ingebedde stroken schijnen onder UV-licht in drie verschillende kleuren: blauw, rood en geel, afhankelijk van de clippingwaarde.

Bij vals geld wordt geprobeerd deze veiligheidsstrook na te bootsen door middel van afdrukken.

Origineel Origineel Nep Nep
Origineel Origineel Nep Nep

Holografische lintfolie

Aan de rechtervoorzijde van de originele bankbiljetten bevindt zich een holografische stripfolie, die kleurrijke en heldere reflecties geeft wanneer deze vanuit verschillende hoeken wordt bekeken.

Het is te zien dat zilver en iriserend verguldsel worden gebruikt in de folies van valse bankbiljetten.

Origineel Nep Nep
Origineel Nep Nep

Kleur veranderende lintafdrukken

Op de achterkant van de bankbiljetten bevindt zich een streepafdruk bestaande uit de letters “nummer” en “TL” die de coupurewaarde aangeven. Deze prints, die een doorschijnende gele reflectie geven, hebben ook de eigenschap dat ze van kleur veranderen.

Het lijkt erop dat geprobeerd wordt de afdrukken op de valse bankbiljetten op een vergelijkbare manier als het origineel na te bootsen.

Origineel Nep
Origineel Nep

Reliëf afdrukken

Op de voorkant van echte bankbiljetten; Op sommige teksten, cijfergroepen en motieven is een speciale druktechniek toegepast, waarbij bij aanraking met de vinger een reliëfeffect ontstaat.

In valse bankbiljetten; Hoewel deze reliëfdruk niet werd toegepast, werd waargenomen dat er enkele methoden werden toegepast die een gevoel van hoogte gaven.

Origineel Nep
Origineel Nep

Verborgen afbeelding

Op de voorkant van de originele bankbiljetten staat een verborgen afbeelding van het portret van Atatürk in een zevenpuntig motiefembleem aan de rechterkant van zijn jasje. Deze afbeelding is gemaakt met horizontale en horizontale lijnen; Wanneer het horizontaal op ooghoogte wordt bekeken, kan het coupurenummer worden gelezen.

Dit verborgen beeldeffect kan niet worden weergegeven in nepmunten zoals de echte versie.

Origineel Nep
Origineel Nep

Microschrijven

In het halvemaanvormige stermotief op de voorkant van de originele bankbiljetten bevinden zich micro-inscripties met behulp van de reliëfdruktechniek, die de waarde van de coupure weergeven met de letters “nummer” en “TL”. Deze geschriften, die met een vergrootglas kunnen worden gelezen, zijn een andere indicator van het echte geld dat door de Centrale Bank wordt gedrukt.

Op valse bankbiljetten kunnen deze microschrijfgedeelten niet worden gelezen omdat ze vervormd raken als ze met een vergrootglas worden bekeken. In sommige valse versies is de leesbaarheid van microteksten echter toegenomen als gevolg van de toegepaste druktechniek.

Origineel Nep
Origineel Nep

Geïntegreerd beeldscherm

De cijfers op de voor- en achterkant van de originele bankbiljetten, die de coupurewaarde weergeven, vullen elkaar aan als ze tegen het licht worden gehouden.

Dit geïntegreerde beeld is bij valse bankbiljetten meestal vervormd en onregelmatig.

Origineel Nep
Origineel Nep

Fluorescerende (UV) effectieve inkt

Op het Atatürk-portret op de voorkant van de originele bankbiljetten zijn de letters “number” en “TL” gedrukt met fluorescerende inkt. Knipwaarden die zijn afgedrukt met een inkt met deze functie, kunnen onder UV-licht schijnen.

Opgemerkt wordt dat bij sommige valse bankbiljetten geprobeerd is methoden toe te passen om de letters “cijfer” en “TL” op dezelfde manier te laten glanzen als het origineel.

Origineel Nep
Origineel Nep

Serie- en volgnummers

Op de achterkant van de originele bankbiljetten staan ​​twee serie- en volgnummers gedrukt in zwarte en rode inkt. Onder UV-licht zijn deze cijfers; Degene bedrukt met zwarte inkt geeft een groene gloed, degene bedrukt met rode inkt geeft een rode gloed.

Het serie- en volgnummer dat met zwarte inkt op echte bankbiljetten is gedrukt, gloeit bij nepversies niet groen op onder UV-licht. Bij sommige valse munten worden de met rode inkt bedrukte munten echter zo nagebootst dat ze onder UV-licht rood oplichten.

Origineel Nep
Origineel Nep
Origineel Nep

Grootte verschil

Originele bankbiljetten, die verschillende afmetingen hebben afhankelijk van hun denominatiewaarden, worden gedrukt met een verschil van 6 mm aan de lange zijde en 4 mm in groepen van twee aan de korte zijde.

Hoewel de valse bankbiljetten worden nagebootst in dezelfde afmetingen als de originele bankbiljetten, zijn bij sommige ervan kleine verschillen van enkele mm in de breedte en lengte waargenomen.

 

Bron: CBRT
Diyar21Haber
SPOR

Tete Panathinaikos’a imza atıyor…

ASAYİŞ DÜNYA

Dün Rusya’da bombalı saldırı düzenleyen terörist bugün Bodrum’da yakalandı

Bilim ve Teknoloji

Katlanabilir iPhone Bugün Tanıtılsa, Nasıl Olurdu?

Bilim ve Teknoloji

Makyajlı Hyundai Bayon, Türkiye’de Satışa Sunuldu: İşte Aşırı Cazip Fiyatı

DÜNYA OrtaDogu

Mahmud Ahmedinejad’a suikast girişimi…

HAYVAN Köpek Saldırıları

SOKAĞIN HAYVANLARI

MAGAZİN

Melisa Doğu’dan yeni imaj!

Bilim ve Teknoloji Yaşam

Deodorantların Bazı Kıyafetlerde Neden Beyaz Leke Bıraktığını Açıklıyoruz! (Niye Her Giyside Olmuyor?)

Fenerbahce SPOR

Jose Mourinho’dan maç sonu olay sözler! ‘Kabul edilemez’

Bilim ve Teknoloji

Xiaomi Buds 5 tanıtım tarihi resmi olarak açıklandı

Tv

Gelinim Mutfakta yeni sezon sunucu kim oldu? Nursel Ergin Gelinim Mutfakta programından neden ayrıldı?

YEMEK / GIDA

Türk mutfağı dünya genelinde tanınan ve sevilen zengin bir mutfaktır

Bilim ve Teknoloji

Nissan Silvia tekrardan piyasaya sürülecek, üstelik yeni versiyonuyla

Bilim ve Teknoloji

Huawei Mate 70 lansmanı ertelendi, işte sebebi

Bilim ve Teknoloji

SpaceX 843 milyon dolarlık planı açıklandı

DÜNYA OrtaDogu

Esad’ın askerleri Suriye’de Mehmetçiğin gözlem noktasına saldırdı

SPOR

Dünya yolları İstanbul’da konuşacak: IRF Dünya Kongresi Türkiye’de gerçekleştirilecek

Fenerbahce SPOR

Şampiyonlar Ligi 2. eleme turunda Fenerbahçe turun kapısını araladı

DÜNYA MAGAZİN

Brezilya’da en çok izlenen ilk beş diziden biri: ‘Maraşlı!

POLiTiKA & SiYASET

CHP’nin ‘Torpil Listesi’ ortaya çıktı!

He paid 1,200 TL for…

He paid 1,200 TL for 2 glasses of pomegranate juice,…

  Temmuz 17, 2024

Han betalte 1200 TL for…

Han betalte 1200 TL for 2 glass granateplejuice, og politiet…

  Temmuz 17, 2024

82 safaribiler ble kontrollert én…

82 safaribiler ble kontrollert én etter én i Alanya Under…

  Temmuz 17, 2024

The penalty for having a…

The penalty for having a house party in Alanya has…

  Temmuz 16, 2024

Straffen for å ha en…

Straffen for å ha en hjemmefest i Alanya er fastsatt…

  Temmuz 16, 2024

En buss med turister hadde…

En buss med turister hadde en ulykke i Muğla: 2…

  Temmuz 14, 2024

Leieøkninger og nye regler i…

Leieøkninger og nye regler i Antalya Antalya eiendomsmeglere og forretningstilhengere…

  Temmuz 13, 2024

Rent Increases and New Regulations…

Rent Increases and New Regulations in Antalya Antalya Realtors and…

  Temmuz 13, 2024