Meclis Gündeminde Ramazan Etkinlikleri Tartışması

Meclis Gündeminde Ramazan Etkinlikleri Tartışması

DEM Parti Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal Aslan, il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerince WhatsApp grupları üzerinden okul müdürlerine gönderilen “Ramazan öncesi ve Ramazan’da okullarda yapılabilecek etkinlikler” listesine ilişkin Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi verdi.

Söz konusu 23 maddelik etkinlik listesi, hangi kurum tarafından gönderildiği belirsiz bir şekilde, resmi prosedürlere aykırı olarak okul yöneticilerine iletildi. Etkinliklerin çocukların inanç ve kimlik aidiyetine yabancılaşmasına neden olacağını, psikolojik, fizyolojik ve biyolojik gelişimlerinde travmalara yol açabileceğini vurgulayan Aslan, bu durumun öğrencilere dini ve psikolojik baskı oluşturduğunu belirtti. Ayrıca, etkinliklerin öğrencilerin fişlenmesine neden olabileceğini ve laik, bilimsel eğitim hakkının ihlal edildiğini ifade etti.

Aslan, soru önergesinde şu sorulara yanıt istedi:

WhatsApp grupları üzerinden resmi prosedürlere aykırı olarak paylaşılan 23 maddelik yazıdan Bakanlığın haberi var mı? Bu yazı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından mı, yoksa bir protokol üzerinden Diyanet İşleri Başkanlığınca mı gönderildi?

Bu yazının neden resmi prosedürlere uygun bir şekilde gönderilmediği açıklanacak mı?

Söz konusu yazı hangi il ve ilçelere, kaç okula gönderildi?

Okul WhatsApp gruplarında imzasız ve kurumsal kimlik taşımayan bu metnin paylaşılmasına ilişkin yasal süreç başlatılacak mı?

Öğrencilere “Oruç Tuttu Başarı Belgesi” verilmesi, eğitim sisteminde başarı ölçütü olarak kabul edilmesi bir insan hakkı ihlali değil mi?

Ramazan etkinliklerinin öğrencilerde yaratabileceği psikolojik, fizyolojik ve biyolojik travmalara karşı ne gibi önlemler alınacak?

Okul koridorlarında davul çalınması, imsakiyeler bastırılması, öğrenci ve velilerle hatim okunması, teravih namazına yönlendirme gibi etkinlikler, çocukların bilimsel, demokratik ve laik eğitim hakkına engel oluşturmuyor mu?

Türkiye’nin çok kültürlü yapısı göz önünde bulundurulduğunda, okullarda dini ritüellerin uygulanması çocukların inanç ve kimlik aidiyetine yabancılaşmasına neden olmayacak mı? Bu tür uygulamalara karşı Bakanlık ne gibi önlemler alacak?

Farklı inanç ve aidiyetleri gözeten, bilimsel eğitimi ve toplumsal cinsiyet eşitliğini esas alan bir müfredat için herhangi bir hazırlık yapılıyor mu?

Meclis gündemine taşınan bu konunun, eğitim politikaları ve laiklik tartışmaları açısından nasıl bir karşılık bulacağı merak konusu.

Kaynak: Guneydoguguncel.Com​Read More

Diyar21Haber
Kandilli son depremler listesi için TIKLAYIN
AFAD son depremler listesi için TIKLAYIN
DEPREM iLE iLGiLi HABERLER

CANLI SKOR