Bursanın Yeniliğine Bir İmza Daha
Bursanın Yeniliğine Bir İmza Daha
Altıparmak-Çarşamba bölgesiyle ilgili yeni imar planı ve kentsel tasarım projelerinin hazırlanması amacıyla, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Osmangazi Belediyesi, Akademik Odalar ile Bursa Kent Konseyi’nin de yer alacağı iş birliği protokolü imza töreni gerçekleşti.
Gazeteabc/ Haber: Adiviye Elbaş
Bursa Büyükşehir Belediyesi, Osmangazi Belediyesi, Akademik Odalar ve Kent Konseyinin yer aldığı Altıparmak – Çarşamba bölgesiyle ilgiki yeni imat planı ve kentsel tasarım projelerinin yer aldığı iş birliği imza töreni gerçekleşti.
Gerçekleşen törene Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Fatih Vardar, Bursa Kent Konseyi Başkanı Ertuğrul Aksoy, inşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Atilla Erdem, Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi Başkanı Murat İlkme, Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şubesi Başkanı Eda Demir, Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Başkanı Mehmet Yıldız, Harita Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı İlker Tokdemir katılım gösterdi.
Gerçekleşen törende Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey: “Osmangazi ilçe sınırlarımız içerisinde 10 farklı mahalleyi kapsayan Altıparmak – Çarşamba proje alanı imar planı ve kentsel tasarım projelerinin hazırlanmasına yönelik mesleki ve teknik işbirliği protokolünü imzalamak üzere bir araya gelmiş bulunuyoruz. Altıparmak, geçmişte Bursa’mızın kalbi, hem ticaretin hem de sosyalleşmenin merkeziydi. İki yanında sıralanmış binalarıyla nostaljik atmosfer yaratan bir yerdi. Esnafın sıcaklığı, küçük dükkânların vitrinlerine konulan el emeği ürünler ve yan yana dizilmiş kahvehaneler, sosyal yaşamın parçalarıydı. İnsanlar sabahları işe gitmeden önce burada buluşur, öğle aralarında kısa molalar verir, akşamüstü bir fincan kahve eşliğinde uzun sohbetlere dalardı. Yaz akşamları ise bambaşkaydı. Altıparmak, Bursa’nın tarih kokan dokusunu modern yaşama entegre eden bölgeydi. Tarihi camiler, geleneksel Bursa evleriyle iç içe geçmişti.” dedi.
Başkan Bozbey konuşmasının devamında:
“Altıparmak – Çarşamba bölgesi, geçmişte Bursa’nın canlılığına ve çeşitliliğine değer kazandırmış bir bölgeyken, zamanla hem yapılaşma hem de sosyal yaşantı anlamında giderek zayıfladı ve sonunda eski ihtişamlı hallerinden çok uzak bir hale geldi. Altıparmak – Çarşamba bölgesini yeniden kent yaşamıyla bütünleştirmek ve depreme karşı dirençli hale getirmek amacıyla önemli bir adım atıyoruz. Bursa Büyükşehir Belediyesi 2023 yılında Şehir Plancıları Odası, İnşaat Mühendisleri Odası ve Mimarlar Odası ile bu amaca yönelik protokol imzalamış, bölgenin daha yaşanabilir hale getirilmesi için çözüm önerileri ortaya konmaya çalışmıştır. Şimdi ise biz, bu işi bu başlangıç noktasından alarak çok daha ileriye taşımak için hazırız. Katılım sağlayan meslek odalarımıza paylaştıkları tecrübe ve bilgi birikiminden dolayı teşekkür ediyorum. O çalışmada bölgenin sorunlarını detaylı biçimde ele almayı sağlayacak birçok analiz ve anket çalışması da yapılmıştır. Meslek odalarımızın sağladığı teknik ekip desteği ile bölgedeki her bir binanın deprem açısından risk durumu tek tek tespit edilmiştir. Değerli mahalle muhtarlarımızdan bölgenin sorunları ve beklentileri hakkında da bilgiler alınmıştır. Burada yaşayan hemşehrilerimiz ve esnafa anketler düzenlenmiş, kentsel tasarım için gerekli bilimsel analizler yapılmıştır.
Çeşitli üniversitelerin değerli hocalarının da katılımı ile bölgenin, kentimizin tarihi ve kültürel yapısına uyumlu en doğru kentsel tasarımın nasıl olması gerektiğine ilişkin ilkeler ortaya konmuştur. Kentsel tasarım projesinin altyapısını oluşturacak taslak plan çalışmaları yapılmıştır. Bizler de bölgenin Bursa için öneminin bilincindeyiz ve meslek odalarımızla iş birliğine büyük önem veriyoruz.
Bu çalışmayı daha anlamlı hale getirmek, daha vizyoner bir bakış açısıyla ele almak, çok değerli ilçe belediyemizin yaklaşımlarını yansıtmak, farklı meslek gruplarının disiplinlerini projeye aktarabilmek amacıyla protokol kapsamının genişletilmesi gerektiğine inanıyoruz. Önceki protokolün paydaşı olan üç meslek odamıza ilave olarak, Osmangazi Belediye Başkanlığımız, Bursa Kent Konseyimiz, Harita Mühendisleri, Jeoloji Mühendisleri ve Peyzaj Mimarları Odaları ile düşüncelerimizi paylaştık. Kendileri de talebimizi uygun bularak projenin bir parçası olmaktan ve katkı koymaktan memnuniyet duyacaklarını belirttiler. Bu kapsamda bugün, Altıparmak, Çırpan, Selimiye, İntizam, Hocahasan, Ahmetpaşa, Şehabettinpaşa, Aktarhüssam, Kuruçeşme ve Yahşibey mahallelerinde yaklaşık 830 dönümlük alanı kapsayan Altıparmak – Çarşamba proje sahasında, imar planı ve kentsel tasarım projesi yapılması için Osmangazi Belediye Başkanlığı, Bursa Kent Konseyi, Harita Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası, Peyzaj Mimarları Odası ve Şehir Plancıları Odası’nın değerli başkanları ile ortak iş birliği protokolü imzalamak üzere bir araya geldik. Proje alanı planlama ilkeleri kapsamında, fiziksel mekânın iyileştirilmesi, sosyal donatı alanlarının artırılması, ulaşım sisteminin çözümlenmesi önceliğimiz olacak. Bölgeyi yeniden cazibe merkezi haline getirmek, yaşam kalitesini geliştirmek amacıyla, 3194 sayılı İmar Kanunu ve ilgili imar mevzuatına uygun 1/25000, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ile 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planları hazırlanacak.
Kent anayasası dediğimiz 1/100.000’lik Çevre Düzeni Planı’nı çok önemsiyoruz. Bu konuda bir planlama ajansı oluşturduk. 2 yıl içerisinde 2050 vizyonumuzu da hep beraber ortaya koyacağız. Önceliğimiz, Bursa’mızı depreme karşı dirençli bir kent haline getirmektir. Başkanlığını yürüttüğüm Marmara Belediyeler Birliği’nin de depreme karşı dayanıklı, hazırlıklı şehir ve toplum olma yolunda çalışmalarını kararlılıkla sürdürdüğünü belirtmek istiyorum. Belediyelerimiz bu süreçte sadece kendi bölgelerinde değil, aynı zamanda komşu kentlerle de koordinasyon içinde olmalıdır. Depremden birlikte etkilenecek olan kentlerimizin, afet anında birbirine destek olacak şekilde planlarını hazırlaması ve uygulaması büyük önem taşımaktadır. Bu bağlamda büyükşehirlerimizin Afet İşleri, Deprem Risk Yönetimi, Kentsel Dönüşüm ve Dayanıklılık Birimleri kritik bir rol üstlenmektedir.
Kent anayasası dediğimiz 1/100.000’lik Çevre Düzeni Planı’nı çok önemsiyoruz. Bu konuda bir planlama ajansı oluşturduk. 2 yıl içerisinde 2050 vizyonumuzu da hep beraber ortaya koyacağız. Önceliğimiz, Bursa’mızı depreme karşı dirençli bir kent haline getirmektir. Başkanlığını yürüttüğüm Marmara Belediyeler Birliği’nin de depreme karşı dayanıklı, hazırlıklı şehir ve toplum olma yolunda çalışmalarını kararlılıkla sürdürdüğünü belirtmek istiyorum. Belediyelerimiz bu süreçte sadece kendi bölgelerinde değil, aynı zamanda komşu kentlerle de koordinasyon içinde olmalıdır. Depremden birlikte etkilenecek olan kentlerimizin, afet anında birbirine destek olacak şekilde planlarını hazırlaması ve uygulaması büyük önem taşımaktadır. Bu bağlamda büyükşehirlerimizin Afet İşleri, Deprem Risk Yönetimi, Kentsel Dönüşüm ve Dayanıklılık Birimleri kritik bir rol üstlenmektedir.
Belediyelerimizin merkezi yönetimle, AFAD’la, akademik kurumlarla ve sivil toplumla iş birliği içinde çalışması, depreme karşı daha güçlü hazırlık yapmamızı sağlayacaktır. Doğa kaynaklı bir olay olan depremin olmasını önlemek mümkün değil ancak, depremlerin birer afete dönüşmesini engellemek bizim elimizde. Depreme, merkezi yönetimden sivil topluma kadar, kentin tüm paydaşlarıyla birlikte hazırlanmak çok önemli. Hâlihazırda deprem zararlarını en aza indirmenin yolu, deprem riskli alanlarda gerekli jeolojik ve jeoteknik çalışmaların yapılması, bu çalışmalardan elde edilen bulgulara göre yerleşim planlarının ve kentsel dönüşümün uygulanmasıdır. Hep birlikte, güç birliği yaparak bu konuda gerekli adımları atmalı ve toplumsal dayanışmayı en üst seviyede tutmalıyız. Depreme karşı dayanıklı ve hazırlıklı kentler olma yolunda çalışmalarımıza kararlılıkla devam edeceğiz. Katılımcı bir anlayışla, bilimsel doğrularla hareket ederek çalışmalarını sürdüreceğimiz projemizin ve bu amaçla imzalayacağımız protokolümüzün Bursa’mıza ve tüm hemşerilerimize hayırlı olmasını dilerim. ” ifadelerini kullandı.
Osmangazi Belediyesi Başkan Yardımcısı Fatih Vardar: ” Deprem gerçeği ülkemizin herkes tarafından malum olan bir gerçeği hepimiz biliyoruz. Her gün de kendisini hatırlatıyor. En son 6 Şubat depremi, geçenlerde Adana depremi, Maraş depremi onun için bir an önce başkanlarımızın da söylediği gibi kentlerimizi dirençli hale getirmeliyiz. Hiç durmadan vakit kaybetmeden de bunu yapmalıyız. Bu konuda hem yerel yönetimlerle, hem merkezi yönetimle, hem sivil toplum kuruluşlarına hem de vatandaşlarımıza çok büyük işler düşmektedir. Büyükşehir belediyemizin öncülüğünde biz de bu projeye katkı sunacağız ve en iyi şekilde gerçekleştirmeye çalışacağız.” dedi.
Bursa Kent Konseyi Başkanı Ertuğrul Aksoy: “Biz de deprem gerçeğinin altı çizilim. Bizim önemsediğimiz bir şey de şu daha yaşanabilir daha ulaşılabilir daha yeşil bir dönüşüme olanak sağlayacak olmasıdır. Bizim en temel önceliğimiz bu dönüşümün paydaşlarımızla birlikte bilimi, tekniği önceleyen bir anlayışla yapılacağına görmemiz bizi mutlu ediyo. Bu çalışmaya katkı koyacak herkese şimdiden Kent Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı olarak teşekkür ediyorum. Başkanımıza da ayrıca teşekkür ederim böyle bir Protokolü imzalanmasını eş güdümü sağladığı için. ” dedi.
Kaynak: Gazeteabc.com Read More
Alanya opplever sin verste sesong:…
Verste sesong: Handelsmenn vil slutte i jobben! Det eneste håpet…
Ekim 10, 2024Gendarmeri-sjåfører i Alanya tilga ikke
Gendarmeri-sjåfører i Alanya tilga ikke I søknaden utført av gendarmeriet…
Eylül 20, 2024Upassende bilde på Alanya Ulaş-stranden
Upassende bilde på Alanya Ulaş-stranden En hendelse som fant sted…
Eylül 20, 2024Polish tourist who came to…
Polish tourist who came to Alanya for holiday committed suicide…
Ağustos 26, 2024Polski turysta, który przyjechał na…
Polski turysta, który przyjechał na wakacje do Alanyi, ZABIŁ SIĘ…
Ağustos 26, 2024